2020. szeptember 20., vasárnap

IGAZI MAGYAR LÉLEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: PÁVEL MELINDA
2020.09.20.


Egyik ismerősöm tette ki a Facebookra egy hithű hazafi hozzászólását:

"Miért kell folyton kifigurázni az igaz magyarlelkű embereket? Vessetek rám követ, de ha csak annyi kellene egy Erdély visszaszerzéséért indított háborúhoz, hogy Orbán miniszterelnök úr székletéből fogyasztanom kell, hát istenemre megtenném hazámért és a magyar nép miniszterelnökéért."

Láttam én már sok furcsaságot életemben, de ez azért felülmúlja az összes eddigit. Hogyan jut el valaki a gondolkodásában idáig, hogy ezt képes legyen kiadni magából? Miféle eszmerendszer az, ahol az igaz magyar lélek legfőbb ismérve, hogy akár még ezt is megtenné a hazájáért és a magyar nép miniszterelnökéért? Nem mintha feltételezném, hogy létezik ilyen elvárás a hazafiakkal szemben, de maga a felajánlás túlontúl beszédes. Arra utal, hogy az Alapjogokért Központ által elvetett magok nagyon is termékeny talajra hullottak, még akkor is, ha most egyre azt próbálják magyarázni, hogy a plakátjaik nem is uszítóak, csak az ellenzék magyaráz bele azokba mindenféle nem létező ártó tartalmat. A hívek pontosan értik az üzenetet és szemlátomást egyet is értenek vele. Elvégre száz év eltelt a trianoni békediktátum óta, megbűnhődtünk már kellőképpen, ideje felülvizsgálni az akkori döntést és begyógyítani a sebeket.

Ez a folytonos trianonozás különösen az utóbbi években vesztette értelmét, mióta a határok az uniónak köszönhetően átjárhatóak, semmi nem akadályozza a környező országokba való utazást, sőt, aki akar, át is költözhet egyikből a másikba, munkát vállalhat, vállalkozása lehet külhonban, egyszer elmondhatnák, mit szeretnének ezen kívül? Az elcsatolt területeken élők számára ugyanúgy adott ez a lehetőség, most már ráadásul magyar állampolgárok is lehetnek. Az erdélyiektől olyat nem hallani, hogy Magyarországhoz vágynak csatolódni, ők autonómiát szeretnének, ami azért más. Vajon ha elnyernék az autonómiát, azzal beérnék végre az itteni magyarok? Vagy az se felelne meg?

Egy másik helyen valaki azt szögezte le, ha nem lett volna Trianon, ma Magyarország Európa egyik vezető hatalma lenne. Először is jó lenne végre tudomásul venni, hogy Trianon mégiscsak volt, ráadásul előzményei is voltak, okkal csattant az az ostor, és nagyon nagy szerepük volt benne az akkori nagyhatalmi elképzeléseinknek. Megtörtént más népekkel is, hogy ideig-óráig rossz politikát folytattak, a vesztes oldalra kerültek, de képesek voltak tanulni belőle. Sokat tudnának mesélni erről a németek, franciák, japánok például. Érdemes lenne alaposan elemezni azt a nagy igazságot, mely szerint az igazán ostoba mindig ugyanazt a hibát követi el, mégis más eredményt vár...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.