2020. szeptember 25., péntek

ORBÁN VIKTOR, AZ EURÓPAI UNIÓ FELSZÁMOLÓ BIZTOSA

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.09.25.


Sok évvel ezelőtt hallottam először ezt a történetet, azóta sokszor előkerült. Bizonyítani persze nem tudom, mert az ilyen történetek természetüknél fogva nehezen bizonyíthatók. Az azonban biztos, hogy egy időben terjedt ez a sztori a neten rendesen. Miszerint egy alkalommal Orbán valamilyen nemzetközi tanácskozásról jött haza, talán éppen Brüsszelből, amikor a kíséretéből valaki megkérdezte: Főnök, van még valami, amit nem értél el? Mire Orbán, aki feltehetőleg vicces kedvében volt, így válaszolt: én szeretnék lenni az Európai Unió felszámoló biztosa.


A történet arról jutott most az eszembe, hogy a Politico brüsszeli kiadása címlapján foglalkozik Orbán Viktor és az EU kapcsolatával. (Így szakította szét Orbán Viktor az Európai Uniót és így úszta meg.) A tekintélyes lap, amelynek megállapításaira gyakran szokás hivatkozni, hosszú elemzést közölt a miniszterelnökről, magyar és más politikusokat szólaltattak meg vele kapcsolatban. A lap azt a kérdést elemzi, hogy az EU miért nem volt képes hatékonyan fellépni Orbánnal szemben, amikor már nagyon régóta látható, hogy Orbán és a Fidesz szembemegy az uniós értékekkel és alapvetésekkel, lerombolja Magyarországon a demokratikus jogállamot, és autokratikus eszközökkel szilárdítja meg a hatalmát.

Rui Tavares, akit 2012-ben neveztek ki a magyarországi jelentés összeállítójának, Frankensteinhez hasonlította Orbán módszereit. „Dr. Frankenstein egy szörnyet hozott létre, de a szörny olyan testek darabjaiból készült, melyek önmagukban nem jelentettek problémát”.


Judith Sargentini, volt EP-képviselő, a nevéről elhíresült Sargentini-jelentés készítője, aki ezt követően magyar kormánypárti körökben első számú közellenséggé vált, és számos fenyegetést kapott Magyarországról, nem látja túl optimistán a helyzetet. „Korábban kellett volna lépnünk, most már túl késő, de ha a tagállamok összefognak, talán még tehetnek valamit” – mondta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.