2020. szeptember 10., csütörtök

PDSZ: RÖVIDESEN TÖMEGES ISKOLABEZÁRÁSHOZ VEZETHETNEK A KORMÁNY INTÉZKEDÉSEI

24.HU
Szerző: 24.hu
2020.09.09.



„Az közoktatási dolgozóknak ma veszélyes körülmények között kell dolgozniuk. Tapasztalataink alapján nyugodtan kijelenthető: nincsenek meg az egészséges és biztonságos munkavégzés körülményei” – olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) lapunkhoz is eljuttatott állásfoglalásában.


A szakszervezet szerint ha valamelyik közoktatási intézményben fertőzött személyre bukkannak, nem tesztelik automatikusan az intézményben dolgozókat és az oda járó tanulókat, így az sem derülhet ki, hogy aki fertőzött, de még tünetek nélkül bejárt, továbbadhatta-e a fertőzést.

Úgy vélik, az alkalmazott protokollok esetlegesek és hiányosak, a PDSZ-hez érkezett visszajelzések alapján jellemzően akkor sem rendelnek el tesztelést, ha bizonyítottan COVID-fertőzöttet találtak az intézményben. Az elterjedt gyakorlat a szakszervezet szerint az, hogy a COVID-gyanús személyeket azonnal karanténba rakják, ám ha a dolgozó vagy a diák szülője nem éri el, hogy a háziorvos megrendelje a tesztelést, az nem történik meg automatikusan.

Az érintett dolgozó így nem tud kiszabadulni a karanténból, hacsak nem fizeti ki saját pénzből a PCR-tesztet, amelynek darabja minimum 30 ezer forint, és 48 óra eltéréssel két negatív kell belőle. Emiatt két hétre karanténban marad, csupán 60%-os táppénzzel, hacsak nem sikerül elérnie, hogy a fertőzést foglalkozási betegségnek minősítse a hatóság. Ehhez hozzájárul, hogy a többi munkavállaló amúgy is jelentős terhelése tovább nő, hiszen a kieső kollégát helyettesíteni kell.

A PDSZ szerint ez a gyakorlat elfogadhatatlan, ráadásul úgy tapasztalják, hogy ahol elrendelik a tesztelést, ott is nagyon lassan történnek az események.

A szakszervezet átgondolatlannak tartja, hogy hogy mit bíznak az intézményekre.

Esetenként olyan kérdéseket is, amelyekben az intézmények egyáltalán nem kompetensek: például helyi járványügyi protokollok kidolgozását várják el a laikus tantestületektől


– írják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.