2020. szeptember 6., vasárnap

SZÉL BERNADETT: A PÓZVAI SZOCIÁLIS OTTHONBAN A JÁRVÁNY ELSŐ HULLÁMA ALATT SZINTE MINDENKI MEGFERTŐZŐDÖTT

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.09.05.


A politikus arról számolt be, hogy a fogyatékossággal élőket ellátó intézményben elképesztő állapotok uralkodnak.


Szél Bernadett független parlamenti képviselő pénteken ellátogatott a zalaegerszeg-pózvai Napraforgó Otthonba, miután több megkeresést kapott szülőktől, dolgozóktól az intézményben uralkodó állapotokról. Az otthonban súlyos fogyatékossággal élő gondozottakat látnak el. A képviselő Facebook-oldalán számolt be a látottakról.

„A nyilvánosság nem szerzett róla tudomást, de a fogyatékossággal élőket ellátó otthonban a járvány első hulláma alatt szinte mindenki megfertőződött, ideértve a gondozók jelentős részét is. A 100 ellátottból április és augusztus között 6-an elhunytak – az igazgatónő állítása szerint közülük egy gondozott halálát okozta közvetlenül a vírus”

– közölte Szél Bernadett.

Azok a dolgozók, akikkel beszélt, az intézményben uralkodó állapotokat és a vezetést is felelőssé tették. Szél Bernadett hozzátette, hogy a hozzá eljutott anyagok alapján joggal merül fel mind az állam, mind az intézmény vezetésének súlyos felelőssége.

Az intézményt február 24-én lezárták. Az első fertőzöttet április 22-én regisztrálták, majd nem sokkal később jött a tömeges megbetegedés. A Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztálya rendszeresen ellenőrizte a járványügyi helyzetet: az általam is olvasott dokumentum szerint vissza-visszatérő probléma volt a súlyos létszámhiány, a védekezéssel kapcsolatos ismeretek hiánya a dolgozók és takarítók körében, az alacsony takarítólétszám, a nem megfelelő higiénés állapotok, elhasználódott takarítóeszközök, az épület katasztrofális műszaki állapota. A létszámhiány brutális volt: egy május 14-i ellenőrzés például megállapította, hogy a szükséges 22 fő helyett csak 9 fő végzi az ellátást”

– sorolta.

A fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság augusztus 4-én és 5-én helyszíni ellenőrzést végzett, előzetes bejelentkezés nélkül. A 18 oldalas vizsgálati jelentés döbbenetes állapotokról számolt be, ezt a dokumentumot Szél Bernadett közzétette...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.