2020. október 6., kedd

A 168 ÓRA OKTÓBER 7-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 ÓRA
2020.10.06.


Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) előterjesztését: minden eddiginél nagyobb mértékű béremelésről és a hálapénz kivezetéséről is megállapodtak. Orbán Viktort a járvány második hulláma késztethette a váratlan engedékenységre. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint komoly feszültséget teremthet a szektorban, ha csak az orvosok bérét rendezik. A teljes egészségügy bérrendezéséhez azonban 7-800 milliárd forintot kéne előteremtenie a kormánynak
.

Virítsd a lóvét!

A Magyar Orvosi Kamara a hálapénz elfogadását – és bizonyos összeg felett a hálapénz fizetését is – büntetőjogilag szankcionálná, a kérdés pedig már a szerdai kormányülésen napirendre kerülhet. Ha mindez megtörténik, az orvosok bére akár meg is duplázódhat, és remények szerint ez megakadályozhatja az orvosok elvándorlását.

Ha Karácsony-szavazó lennék…

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a kormányzat gyakorlatias megoldásokra törekszik, míg a jelenlegi városvezetés konfliktusokat akar gerjeszteni. Interjú.

„Túl jó újságot csináltunk”

A jelenlegi médiarendszer Simicska Lajos öröksége, de nélküle is működik. A Fidesznek egy versenynek nem kitett, megbízható kezekben lévő, politikailag lojális, nagy médiakonglomerátumra van szüksége. Polyák Gábor szerint ez állhatott a Népszabadság négy évvel ezelőtti megszüntetésének hátterében. A médiaelemző abban is egyetért a lap utolsó főszerkesztőjével, Murányi Andrással, hogy az újság bedöntése hirtelen, nem tervezett, de végül is a hatalomnak kedvező esemény volt.

A kuratórium szabad, az egyetem nem

Németh Gábor József Attila-díjas író több mint tíz éve tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a szenátus tagjaként rektori tanácsadó is volt. Ám miután a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium minden jogot megvont a szenátustól, ő is leköszönt. Úgy véli, az SZFE ügye túlmutat önmagán: valójában az egész magyar felsőoktatás jövője a tét.

Mindenki másképp csinálná

A közegészségtani-gazdaságtani válság okozta károk mérséklésére sehol nincs érvényes recept. Az azonban ritkaságszámba megy, hogy a döntéshozatalban részes intézmények mindegyike mást és mást mond, s végül csak egy vélemény marad talpon, a Pénzügyminisztériumé. Természetesen a kormányfő szándékai ezt bármikor felülírhatják.

Cserdi két választása

Cserdiben Bogdán Gyula győzött a vasárnapi polgármester-választáson. Így folytathatja, amit júliusban elhunyt testvére, az országosan ismert Bogdán László évekkel ezelőtt elkezdett. Riporterünk még a voksolás előtt járt a faluban.

Autizmus és ami mögötte van

Hazánkban minden hatvannyolcadik ember autista. Ennek ellenére még mindig kevés az érintetteket, családjaikat és oktatási környezetüket támogató, bizonyítékokon alapuló technika, valamint a befogadást szisztematikusan támogató eljárás. Az MTA–ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportja éppen ezért éveken át vizsgálta ezeknek az embereknek és környezetüknek a helyzetét. Átfogó és hiánypótló volt ez a kutatás. A cél pedig az, hogy képet kaphassunk az autizmussal élő gyermekek és felnőttek, valamint a hozzátartozóik életminőségéről, pszichológiai jóllétéről és az ezzel összefüggő tényezőkről.

Az ügyeletes gonosz

A jövő héten újabb találkozót terveznek az EU-országok csúcsvezetői, hogy döntsenek egyebek közt arról, miként fogalmazzák meg a jogállamisági elvárásokat az uniós források folyósításával kapcsolatban. Az Orbán-kormány ezúttal is egyes rosszindulatú személyek áskálódásaként próbálja beállítani a politikáját érő elmarasztaló megállapításokat. Az „új Soros”: Vera Jourová.

Donald Trump fekete hete

Donald Trump odaadó hívei a múlt hét elején még hihettek az elnök választási győzelmében. Sok reménytelennek látszó csatából látták már diadalmasan visszatérni. Most azonban inkább az életéért, az egészségéért kell imádkozniuk. Hősüket az elmúlt napokban egyik csapás érte a másik után, amelyekért az elnök saját felelősségét a rajongói sem vitatják.

A mese megállíthatatlan

Részt vettünk egy forgatási napon, hogy megnézzük, milyen sok szereplőt felvonultató, látványos zenés-táncos filmet rendez Dobó Kata. Azt csak remélni lehet, hogy a koronavírus-járvány ellenére be is tudják fejezni a forgatást.

Európa, jövünk!

Óriási sikert ért el a Ferencváros labdarúgócsapata. A zöld-fehérek huszonöt év elteltével jutottak be a Bajnokok Ligája csoportkörébe, és igazi világsztárokat hoznak Budapestre. A csoportkör sorsolásakor kiderült ugyanis, hogy a Fradi a Lionel Messi vezette Barcelonával, a Cristiano Ronaldóval felálló Juventusszal és a Dinamo Kijevvel kerül egy csoportba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.