2020. október 21., szerda

A FRISS MAGYAR NARANCS LAPAJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MAGYAR NARANCS
2020.10.21.


A szerk.
Természetes kapcsolatban

A magyar közmédia, jelesül az MTI 2017. augusztus 20-i tudósításában megfeledkezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének, Veres Andrásnak azon megnyilatkozásáról, mely szerint a kormány Istennek nem tetsző dolgokat is cselekszik.

VÉLEMÉNY

A szerk.
A főszakértő

Ellenzéki képviselők hétfőn arról kérdezték Orbán Viktort a parlamentben, miért nem végeznek több koronavírustesztet Magyarországon.

A szerk.
Október 23. és az egyetemi ifjúság

Úgy alakult idén az élet, hogy egyszerre ünnepelhetjük az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulóját, s lehetünk tanúi a harcnak, melyet korunk egyetemi ifjúsága – jelesül a színiiskolások és a velük szolidarizáló egyetemek hallgatósága – vív (oktatóik jelentős hányadának kétségtelen segedelmével) a tanulmányai szabad lefolytatásáért.

POLITIKA

Interjú
„Csak erősebbek leszünk”
Antal Bálint, Jeney Luca és László Panna, az SZFE hallgatói

Három SZFE-polgár a több százból – 50 nap egyetemfoglalás és több hónap ellenállás után Antal Bálint színházrendező-, Jeney Luca prózaiszínész- és László Panna televíziósműsorkészítő-hallgatóval beszélgettünk: mi hajtja őket, miben reménykednek, mik a kilátásaik?

Varga Zs. András, a Kúria következő elnöke
Jobbról előzött

Veszélyben érzik a bírói függetlenséget az általunk megkérdezett bírák, miután a parlament a hatalomhoz lojális Varga Zs. Andrást, a napokban leköszönt alkotmánybírót, Polt Péter korábbi helyettesét választotta a Kúria elnökévé.

Vinnék a tavat, de a horgászok nem hagyják
A nagy fogás

Felkorbácsolódtak az indulatok a Zala megyében található Pölöskei Öreg-tó körül. A horgászhelyet annak idején kispénzű helyi lakosok tették rendbe és használták, s ők szereztek benne tulajdonrészt is – ám egy befolyásos személyekből álló tulajdonosi csoport most kicsavarná a kezükből az irányítást.

Bosszúhadjárat a nem fideszes vezetésű települések ellen
Fojtófogás

Anyagi ellehetetlenítés, feladatkörök elvétele, a mozgástér szűkítése új törvényekkel és Fidesz uralta intézményekkel, a napi munka szabotálása, rágalmazó, lejárató kampányok – így tenné tönkre a Fidesz és kormánya azokat az önkormányzatokat, ahol tavaly ősz óta az ellenzék fontos pozíciókat szerzett.

Interjú
„Nem volt alku”
Kozák Gyula a Történelmi Igazságtétel Bizottságáról és a Nagy Imre-temetésről

Mérnöknek tanult, szociológus lett, a nyolcvanas évek elején kezdett interjúkat készíteni ’56-osokkal. Pár évvel később alapítója volt a Történelmi Igazságtétel Bizottságának (TIB), amelynek tevékenysége a Nagy Imre és társai 1989.

KULTÚRA

KOMOLYZENEI MELLÉKLET - Lemez
Le a fejjel!Tudor Queens – Diana Damrau

„Uneasy lies the head that wears a crown”, azaz „koronás fő nem lel nyugalomra” – sóhajt fel a gondoktól álmatlan IV. Henrik Shakespeare azonos című királydrámájában, s hasonló panasz azon fejedelmi hölgyek száját is méltán elhagyhatná, akik Donizetti Tudor-operáit uralják.

KOMOLYZENEI MELLÉKLET - A koncertetikett évszázadai
Isten házából a templomba

Ma az elegáns zenészek és a pisszenést sem hallató közönség korában elképzelhetetlen, hogy hangos pohárcsörömpölés, csámcsogás, esetleg dühödt vagy lelkes bekiabálások zavarják meg a klasszikus zenei koncerteket.

KOMOLYZENEI MELLÉKLET - Beethoven süketsége
Az egyedüllét drámája

Annyit tudunk, hogy Beethoven megsüketült. Hogy mitől, mikor és mennyire, arról számos sejtés él, megbízható adat annál kevesebb, így ezek a vélelmek szolgáltatnak alapot a legkülönbözőbb elméleteknek. Elmesélünk néhányat közülük.

KOMOLYZENEI MELLÉKLET
„A végletek felé halad”
Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás hegedűművészek Beethovenről

Bár szólóhegedűre nem írt darabot, hegedű-zongora szonátái és vonósnégyesei új utakat jelöltek ki a zene és az egyetemes emberi kultúra történetében. Milyen hagyományokból táplálkozott Beethoven, és hogyan lehet a pódiumon megbirkózni a senkihez sem fogható géniusz szellemével?

Színház
Svájcba megyek meghalni
Rimini Protokoll: Nachlass (Hagyaték)

A jóléti társadalom megengedi, hogy tudatosan és derűvel forduljunk saját halálunk felé, sőt, bizonyos országokban halálunk pontos időpontjáról is rendelkezhetünk. Így az elmúlás gondolata mintha egyesek számára a személyes szabadság megélését is jelentené.

Színház
Elveszett a liftben
KV Társulat: Pofon

„A magyar nők átlagosan 35 verést szenvednek el, mielőtt segítségért fordulnak. Ekkor 5–12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak” – ezzel az idézettel indul a Kovács D.

Könyv
A sötétség árja
Markó Béla: Egy mondat a szabadságról

Markó Béla a reneszánszát éli. Nem mintha ő született volna újjá (bár azt írja: „még nagyjából újratermelődöm”), inkább csak az érdeklődés újult meg iránta, egyebek közt A haza milyen? című verse okán.

poeta.doc
A végén kezdi

Interjú
„Tudtuk, hol a fal”
Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista

Nemrég töltötte be a 90-et, de nem pihen. A Ludas Matyinál töltött évtizedekről, a Charlie Hebdóról, a nemzetközi helyzetre fittyet hányó medvékről és természetesen Pom Pomról beszélgettünk vele.

ÉLET + MÓD

A Covid-fertőzés utóhatásai
Hosszú árnyék

Az új típusú koronavírus okozta fertőzésből nem mindig könnyű kilábalni. Egyre többen vannak azok, akik a Covid utótüneteivel küzdenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.