2020. október 19., hétfő

A JOGÁLLAMISÁGOT ÖSSZE FOGJUK KÖTNI AZ UNIÓS NORMÁK BETARTÁSÁVAL, HIÁBA ELLENKEZIK ORBÁN – INTERJÚ A KLUBRÁDIÓBAN DANIEL FREUND NÉMET UNIÓS KÉPVISELŐVE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.10.19.


Rövid tényfeltáró célú látogatást tett Budapesten Daniel Freund, német zöldpárti képviselő, aki korábban többször is hitet tett a jogállami normák betartása és a sajtószabadság tiszteletben tartása mellett. Daniel Freund rövid megbeszélést folytatott Arató Andrással, a Klubrádió elnökével is, majd exkluzív interjút adott Csernyánszky Judit kolléganőnknek. Ebben fontosnak nevezte, hogy Magyarország esetében kapcsolják össze az EU-s támogatások kifizetését a jogállami normák betartatásával.


Rádiónkba látogatott Daniel Freund, német Európai Parlamenti képviselő a Zöldek színeiben, aki részt vesz azokon az egyeztetéseken, ahol új eljárásrendet alakítanak ki. Ennek lényege: hogy csak azok a tagországok részesüljenek a pénzügyi alapokból, amelyek betartják a jogállami, uniós normákat.

- Egyrészt nagyon köszönjük, hogy szívügyének tekinti a Klubrádió sorsát, és személyesen is eljött hozzánk, hogy elsőkézből tájékozódjon a magyar kormány média-intézkedéseiről. Mit szeretne elérni ezzel a látogatással?

- Ahol megfordultam ebben az évben, mindenhol azt láttam – legyen az Prága, ahol a kormányfő, Andrej Babis üzleti összeférhetetlenségéről volt szó; Bulgária, ahol hatalmas tömegek tüntetnek a korrupció és a sajtószabadság megfojtása ellen, s most már Magyarország is –, válságban a jogállam. Egyik kezdeményezője és kidolgozója vagyok annak a mechanizmusnak, amelynek eredményeképpen a jogállami normákat, a sajtószabadságot vagy a bírói függetlenséget és a kutatás, az oktatás szabadságát megsértőknek pénzügyi következményekkel kell számolniuk. Kidolgozzuk, hogy az uniós pénzek ne tűnhessenek el többé korrupciós ügyletekben, hogy ne tartsanak fenn többé korrupt kormányokat.

- A magyar kormányfő azt mondja, nem lehet összekötni az uniós pénzek elosztását a jogállam helyzetével. Igaza van?

- Nem, egyáltalán nem. Világossá tettük minden egyes alkalommal, erről szó sem lehet. S ebben egyetértés van a szélsőbaltól kezdve a jobboldalig minden pártban. Ez nem a kelet és nyugat szembeállításáról szól, de nem is arról, hogy a legnagyobb politikai család szembemenne egy másikkal. Egységesek vagyunk ebben a kérdésben: a pénzek elosztását össze kell kötni a jogállami normákkal, a sajtószabadsággal, az oktatás, a bírói intézményrendszer függetlenségével. Most már abban a szakaszban tartunk, amikor minden egyes kormánynak jóvá kell hagynia a döntésünket, de azt látjuk: Orbán túszként tartja fogva az Uniót.

- Az Európai Néppártban Orbán mindig bízhatott, sokan az elmúlt 10 év uniós kudarcait az ő számlájára írják. Sem az Európai Bizottság, sem az Európai Tanács nem volt képes menedzselni azokat a kérdéseket, amelyek fölött az EPP szemet hunyt. Nem tart attól, most is ez fog történni?

- De legalább el tudtuk indítani a 7-es cikkely procedúráját. Azonban az Európai Néppárt most a parlamentben valóban eltökéltnek látszik. Az önök országában történtek is azt bizonyítják, az ügy halaszthatatlan, nincs több időnk továbbhúzni azt a végtelenségig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.