2020. október 25., vasárnap

A MUNKA JÖVŐJE, A JÖVŐ MUNKÁJA

HÍRKLIKK
Szerző: M.I.
2020.10.25.


A Világgazdasági Fórum (2020. október 20-23) által közzétett „A munkahelyek jövője 2020” című jelentés megállapította, hogy a Covid-19 járvány miatt a munkaerőpiac a vártnál gyorsabban változott. A kutatás – amelyik 2020. október 20-án látott napvilágot – azt jelzi, hogy már megérkezett az, amit korábban a munka jövőjének tekintettek. Az automatizálás és az ebből következő emberek és gépek közötti új munkamegosztás 2025-re 85 millió munkahelyet szüntet meg világszerte. Ugyanakkor a gazdaság és a munkaerőpiac fejlődésével 97 millió új állás jelenik meg a negyedik ipari forradalom technológiai iparágaiban, például a mesterséges intelligencia, és a tartalomalkotás területén. Magyarországon ma a munkavállalók ötödének munkáját végezhetnék robotok is.

Öt dolog, amit tudni kell a munkahelyek jövőjéről

- A Covid-19 tartós hatást fejtett ki: a munkáltatók 50 százaléka felgyorsítja munkája automatizálását.

- Az automatizálás folyamatosan növekszik: 2025-re a gépek és az emberek által végzett munkaórák egyenlőek lesznek.

- Új munkahelyek jelennek meg: 2025-re a holnap 97 millió új munkahelye jelenik meg.

- A leginkább keresett készségek: magukban foglalják az emberekkel való munkát, a problémamegoldó és az önmenedzsment képességeket.

- Az emberi tőke egyre fontosabb: a munkáltatók 66 százaléka úgy véli, hogy egy éven belül megtérülnek a munkavállalók képzéséből származó befektetések.

„A Covid-19 felgyorsította a munka jövőjének megérkezését” – mondta Saadia Zahidi, a Világgazdasági Fórum vezetője. „Az automatizálás felgyorsulása és a Covid-19 miatti recesszió elmélyítette a munkaerőpiacokon fennálló egyenlőtlenségeket és visszafordította a 2007–2008 közötti globális pénzügyi válság óta elért növekedést a foglalkoztatásban. Ez újabb akadályt jelent a munkavállalók számára ebben a nehéz időszakban. A vállalkozásoknak, a kormányoknak és a munkavállalóknak sürgősen együtt kell működniük a globális munkaerő új jövőképének kialakításában.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.