2020. október 11., vasárnap

A TESZTELÉSI KAPACITÁS ELÉRTE A FELSŐ HATÁRT, TÖBB INTÉZMÉNYT LEZÁRTAK – KORONAVÍRUS ÖSSZEFOGLALÓ

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2020.10.10.


Kétségtelenül a koronavírus-járvány második hullámában vagyunk: Magyarországon az elmúlt 24 órában rekordszámú 1374 esettel nőtt az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma, közülük 1174-en szorulnak kórházi kezelésre és 110-en vannak lélegeztetőgépen. Az M1 Híradónak Müller Cecília azt nyilatkozta: az elhunytak mind hatvan év felettiek voltak és valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, derül ki a kormányzati koronavirus.gov.hu oldalról.

De aggasztó adat az is, hogy már 45 szociális otthonban megjelent a vírus: a tisztifőrovos szerint bár ezeket az intézményeket nem tudják hermetikusan lezárni, a gondozottak 10 százaléka, valamint az ápolók kevesebb, mint 5 százaléka érintett.

A tesztelési kapacitás elérte a felső határt

Röst Gergely a Szegedi Tudományegyetem matematikusa azt nyilatkozta az Inforádióban: mivel a megnövekedett esetszámmal nem tartott lépést a tesztelések száma, a pozitív esetek száma hiába nőtt, a naponta jelentett adatok már nem tudnak megfelelő iránymutatást adni arra vonatkozóan, hogy mi a valós trendje a járványnak. A matematikus elmagyarázta: ha azonos tesztelési szám mellett emelkedik a napi pozitív esetek aránya, abból arra ugyan lehet következtetni, hogy egyre több a fertőzött, arra azonban nem, hogy mennyivel, a két dolog ugyanis nem áll egyértelmű kapcsolatban.

Példaként azt hozta fel, hogyha az egy nap alatt elvégzett 8000 teszt tíz százaléka, azaz 800 eset lenne pozitív, annak alapján nem lehet megmondani, hogy még 2000 elvégzése esetén is ugyanolyan arányban találnának-e fertőzötteket.

Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus, az ITM infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője azt mondta: a tesztelés limitje, felső határa megszabja azt is, hogy a meglévő összes fertőzésből mennyit tudnak észlelni.

„Tehát menne még följebb az a járványgörbe, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, annak pedig a szűk keresztmetszete, hogy ma Magyarországon egy hét vagy egy nap alatt mennyi tesztet vagyunk képesek végezni. Tehát nem azért nem nő az esetszámunk, mert a járvány nem halad előre, hanem azért, mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát”

- mondta Oroszi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.