2020. október 9., péntek

A VISEGRÁDI NÉGYEK ÉS A DACIA MOTOR

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.10.09.


A visegrádi négyeknek (V4) meg kell próbálniuk együtt növekedni, erősödni, mert ha erre képesek, akkor lesz közép-európai szereplője a világgazdaságnak és a világpolitikának, valamint befolyásos szereplője az európai politikának – festette fel Orbán Viktor a térségre vonatkozó vízióját 2020. október 8-án a lengyelországi R4S vállalat budapesti üzletfiók-megnyitóján. Beszélt arról, hogy „itt van a dinamika, itt van a jövő, itt van a növekedés", és ezt a pillanatot a V4-eknek meg kell ragadniuk. Katona Tamás közgazdászt, egyetemi tanárt kértük arra, segítsen eligazodni abban, hol is van valójában a jövő?


Képesek lesznek a V4-ek az együtt növekedésre annyira, hogy befolyásos szereplői legyenek a világgazdaságnak és a világpolitikának, az európai politikának?

– Olyan módon, ahogy Orbán elképzeli, biztosan nem. Erre nincs esély. Ha megnézzük, hogy milyen gazdasági teljesítménye van ennek V4-et jelentő négy országnak, akkor a tavalyi egyesített bruttó hazai termékük 986 milliárd euró volt, ez a 27 tagú Európai Unió GDP-jének 7,1 százaléka. Németország bruttó hazai terméke közel négyszerese a visegrádi országokénak, 3435 milliárd euró. A visegrádi országok között Csehország valamivel fejlettebb a többinél. Ha az Európai Unió egy főre jutó GDP-jét 100-nak vesszük, akkor Csehországé 92, Szlovákiáé 74, míg Lengyelországé és Magyarországé 73. Attól, hogy ez a négy ország diktálja a politikát, miként Orbán elképzeli, nagyon messze vagyunk. Orbánnak valóban van egy olyan víziója, hogy Közép-Európa valamiféle motor lesz, de az legfeljebb egy Dácia motor...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.