2020. október 21., szerda

CEU: KÉSEI GYŐZELEM – A PÁVATÁNCHOZ IS KELLENEK PARTNEREK

168 ÓRA
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2020.10.20.


Az Európai Bíróság a múlt héten helyt adott az Európai Bizottság kifogásainak a lex CEU ügyében indított kötelezettségszegési eljárásban. Határozatában a bíróság kinyilvánította, hogy az uniós joggal összeegyeztethetetlen, hogy az Európai Gazdasági Térségen kívüli külföldi felsőoktatási intézmény csak akkor működhet Magyarországon, ha az anyaországban is oktat, illetve ha az anyaország szerződést köt az Orbán-kormánnyal. Ez sérti az Európai Unió szerződését a Kereskedelmi Világszervezettel csakúgy, mint a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, valamint a belső piaci szolgáltatások uniós alapelveit. A határozatról, a CEU jövőjéről és saját kutatásairól az egyetem új társadalomtudományi rektorhelyettesét, Bátory Ágnest kérdeztük.


Az Európai Bíróság határozatát lehet győzelemként értelmezni. Nagyot tévedek, ha én viszont vereségnek látom? Ha azt mondom: túl kevés, és főként túl későn jött, amikor az egyetem már elment.


Igen, szerintem ebben téved. Az én megítélésem szerintem ez nagyon fontos mérföldkő, amelynek jogi jelentősége is van, hiszen az Európai Bíróság hatályon kívül helyezte a lex CEU-t, amivel a magyar kormányt is lépéskényszerbe hozta. Számunkra erkölcsi értelemben is komoly elégtétel, mert ennél világosabb és megalapozottabb megítélése a jogi helyzetnek nincsen. Az persze kétségtelen, hogy a döntés hatására a CEU nem fog megint összecsomagolni és visszaköltözni Budapestre. Az ítéletnek már nem lehet ilyen konzekvenciája.

És milyen konzekvenciája lehet? Befolyásolja-e még bármilyen módon az egyetem működését?

Végig fogjuk gondolni, hogy a Nádor utcában kialakított épületkomplexumban – amelyet egyébként nagyon szeretünk – milyen oktatási tevékenységet végezhetünk a jövőben. Az egyetem fő tevékenysége nem oszlik meg majd Ausztria és Magyarország között. Mi már bécsi intézmény vagyunk. Intellektuális központ maradhat azonban a budapesti campus is a könyvtárral, az OSA Archívummal, a Demokrácia Intézet égisze alatt működő kutatóhálózattal, a magyar nyelvű Bibó István Szabadegyetem kurzusaival, és a szintén magyar nyelvű Határtalan tudás előadás-sorozattal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.