2020. október 19., hétfő

EGY KONCENTRÁLTABB ELLÁTÓRENDSZER PLUSZ HÁROM ÉV EGÉSZSÉG

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.10.19.


Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusa szerint, az egészségügyi törvény fideszes módon csalafinta törvény. Ad egy mindenki számára érthető gesztust, a béremelést, de nagyon megkéri az árát. Az egészségpolitikus asszony egyetért a kamara alelnökével abban, hogy koncentráltabb ellátórendszerre van szükség, de ő a kis kórházakat járási egészségügyi centrummá alakítaná. Szerinte a centralizáció a feltétele annak, hogy végre ne Magyarországon haljon meg a legtöbb ember rákban vagy szívbetegségekben.

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke Lénárd Rita szerint, az egészségügyben az egészségügyi struktúra átalakítása, a centralizáció hozhat áttörést. Ez a gyakorlatban kórházak bezárását jelentené?

– Egyetértek az alelnök asszonnyal abban, hogy a jelenlegi orvosi és ápolónői létszámmal csak egy koncentráltabb ellátórendszer tud XXI. századi ellátást nyújtani a betegeknek. De nem bezárni kell a kis kórházakat, hanem tudatosan és tervszerűen átalakítani őket járási egészségügyi centrummá. Az én elképzeléseim szerint, ezekben a háziorvosi praxisközösségek, a szakrendelések, az egynapos sebészetek, a kórház utáni rehabilitáció és az idősgondozás kapna helyet. Tehát a helyi közösség legfontosabb egészségügyi intézménye lenne, legalább a betegek 80 százalékát teljes értékűen elláthatnák itt. És abban is igaza van az alelnök asszonynak, hogy ehhez a rendszeres tömegközlekedést biztosítani kell. Ekkor a megyei centrumkórházakba már csak a legsúlyosabb esetek kerülnének. Akik ezekben a korszerű eszközökkel és specialistákkal rendelkező kórházakban igazi esélyt kapnának a gyógyulásra, még a legkomolyabb betegségekben is. Ez a centralizáció a feltétele annak, hogy végre ne Magyarországon haljon meg a legtöbb ember rákban vagy szívbetegségekben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.