2020. október 2., péntek

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK AZ AIRBNB SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

MÉRCE
Szerző: KOVÁCS VERA
2020.09.29.


A lakások rövidtávú hasznosításáról az elmúlt hónapokban – az önkormányzatok ölébe hulló szabályozási lehetőség nyomán – élénk vita alakult ki. A #STOPAirBnB kampány aktivistáiként számos olyan érvet hallunk a szabályozással szemben szkeptikus, vagy azt ellenző emberektől, amelyekre, úgy véljük, meggyőző válasszal rendelkezünk. Meggyőződésünk, hogy mind a város egésze, mind a társadalmi igazságosság szempontjából helyes lépés volna a rövidtávú lakáskiadás szabályozása, ezért az alábbiakban összeszedtük az ellenérvekre adott válaszainkat.


Kérdés: A lakhatási kérdések sokkal bonyolultabbak annál, hogy leegyszerűsítsük az AirBnB-re. Egyáltalán miért ezzel foglalkoztok?

Válasz: Mi, A Város Mindenkié csoport, és a kampányhoz csatlakozó szervezetek is úgy gondoljuk, hogy a kérdés sokkal bonyolultabb, és az AirBnB csak egy kis szelet a megoldandó kérdések sorából. Annak az aktualitását, hogy most erre fókuszálunk, az adta, hogy az önkormányzatok a kormány rendelkezése értelmében most lehetőségük van helyi rendelettel szabályozni a kérdést, és fontosnak tartjuk, hogy a hosszútávú lakáskiadás mellett szóló érvek is megjelenhessenek a közbeszédben és a döntéshozók előtt. Nem a turizmus ellenében, hanem a lakások lakhatási célú hasznosításának érdekében kampányolunk.

Kérdés: Olyan kevés Airbnb lakás van. Miért gondoljátok, hogy egyáltalán befolyásolják a lakáspiacot?

Válasz: Nem gondoljuk, tudjuk. Nem az összes fővárosi lakáshoz, hanem a bérbeadható lakásokhoz képest kell megvizsgálni a rövidtávra kiadott lakások számát. A fővárosban nagyjából 900 ezer lakás van, ezek több mint 80 százalékában a tulajdonos lakik. A KSH az állomány kb. 10%-át üresként tartja nyilván, és a fővárosban az önkormányzatok tulajdonában az állomány 6%-a van. Jellemző még az irodaként, raktárként, üzletként hasznosított ingatlan. A budapesti bérlakáspiac összességében a KSH szerint nagyjából százezer lakást jelent. Ezek a piaci bérlakások a nagyvárosok bérházaiban koncentrálódnak, a belvárosi területekre – éppúgy, mint az Airbnb lakások...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.