2020. október 31., szombat

ILLÚZIÓK NÉLKÜL – AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLATI JOGVISZONYRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYRŐL

MÉRCE
Szerző: NAGY GYÖNGYI
2020.10.30.


Amikor hét hónappal ezelőtt beütött a járvány és a veszélyhelyzet, abban reménykedtem, hogy ez majd olyan fókuszba helyezi az egészségügyet, hogy döntéshozóink (=Orbán Viktor) rádöbbennek végre a szektor jelentőségére. Gondoltam, a pár éve szétvert járványügy ebből biztosan győztesen, újraszerveződve jön ki, és forrásbővítés elé néz az ellátórendszer. Az az átkozott naivitás. Azok a rózsaszín, illuzórikus képzelgések.

Az első hullámban a jó értelemben vett, a szaktudást láttató szakzsargon helyett jött a nyunyóka, az egészségpolitikai tervezés és döntéshozatal helyett jött a kórházi ágyak kiürítése és a kórházparancsnokok. A népegészségügy és az egészségügy helyett jött az Operatív Törzs, Pintér Sándor vezetésével. A járvány első hullámának végére tisztán látszott, hogy a területet ezentúl nem az EMMI irányítja. Eddig is súlytalan volt az egészségügyért felelős államtitkárság, évek óta gazdátlan, ebből kifolyólag a korábbinál is jobban elhanyagolt, düledező a rendszer. A BM színre lépését talán titkon még sóhajok is kísérték: végre történni fog valami.

Hát, történt. A második hullám felfutásának kezdetén az Országgyűlés elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, amely nem csak az orvosokra, hanem a szakdolgozókra is vonatkozik. Előzmény: hosszú egyeztetések a Magyar Orvosi Kamarával egy új orvosi bértábláról, amely a hálapénz kiiktatásával egyidejűleg szándékozott kiszámítható életpályát biztosítani tagjainak. A MOK tette a dolgát, amit egy érdekképviseletnek tennie kell. De nem volt a másik oldalon senki, aki észbe kapjon: egy elemhez ilyen mértékben hozzányúlni egy rendszerben az összes többi egyidejű változtatása nélkül – finanszírozás, TVK, várólisták pl. – veszélyes vállalkozás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.