2020. október 7., szerda

KEMÉNY SZAVAK AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN: MAGYARORSZÁG MÁR NEM DEMOKRÁCIA

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2020.10.07.


Az Európai Parlament a jogállamiság tekintetében visszafordulásra akarja kényszeríteni Magyarországot és Lengyelországot, és konkrét cselekvést követel – írta összefoglaló cikkében a német közszolgálati műsorszóró, a Deutsche Welle. A szerző Michal Simecka szlovák képviselőt idézte, aki szerint „Magyarország már nem demokrácia, Lengyelország pedig ebbe az irányba halad”, s Bulgária vonatkozásában is kétségek merülnek fel. Simecka az Európai Parlament jelentéstevője, és a demokráciát, valamint a jogállamiság biztosítását szolgáló európai mechanizmus kialakítása mellett lép fel.


A sajtószabadság és a független igazságszolgáltatás egyes tagállamokban látható aláásása „oda vezetett, hogy ezt erősen megsínylette az EU-nak a demokrácia garantálójaként élvezett tekintélye” – idézte a Deutsche Welle Simecka szavait. A képviselő átfogó mechanizmust követel az egyes tagállamokban végbemenő folyamatok vizsgálatára, emellett a pénzfolyamok és a jog tiszteletben tartásának az összekötését, és ebben egyetért vele az EU Bizottsága is. Ennek adott hangot a vitában Vera Jourova is, aki a tagállamok jobb megfigyelését szeretné elérni.

Simecka szerint azonban ez nem elegendő, és biztosítani kell a jog uralmának érvényre juttatását. Ezért a jelentése, amelyet az Európai Parlament szerdán előre láthatólag nagy többséggel el fog fogadni, az uniós pénzek és a jogállamiság összekötését követeli...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.