2020. október 10., szombat

ORBÁN VIKTOR BEJELENTÉSÉRE VÉGET ÉRHET AZ ŐRÜLET A HASZNÁLT LAKÁSOKNÁL

PORTFOLIO
Szerző: SZANDÁNYI LEVENTE
2020.10.10.


Hatalmas lendületet vehet a hazai ingatlanpiac köszönhetően annak, hogy a kormány visszavezeti az új lakások 5%-os áfáját jövőre. A piaci szereplők által régóta várt intézkedés nyomán végre érdemben bővülhet a kínálati oldal, 10 éves időtávon akár 100-200 ezer új lakás zúdulhat a piacra. Ez a volumen pedig már alkalmas lehet arra, hogy a használt lakások árazásánál sok esetben megfigyelhető anomáliát háttérbe szorítsa, szerencsés esetben szinte teljes egészében megszüntesse Budapesten.


Az elmúlt években hatalmas ralit láthattunk a budapesti ingatlanpiacon, az új és a használt lakások ára konkrétan megtöbbszöröződött a 2014-es mélyponthoz képest. Ez a látványos emelkedés egyben azt is eredményezte, hogy tavaly már olyan árszinteket ért el a piac, amely érdemben visszavetette a keresletet, látványosan csökkentette a tranzakciószámokat mindkét szegmensben. A kialakult magas lakásárak mellett ebben más tényező is fontos szerepet játszott, a 2019 nyarán bevezetett MÁP+ leginkább a Budapestet érintő befektetési keresletre fejtette ki elszívó hatását.

A koronavírus váratlan megjelenésekor a fővárosi lakáspiacot már az áremelkedés dinamikájának lassulása, a tranzakciószámok visszaesése és az átlagos értékesítési idők növekedése jellemezte. A járvány első hullámának berobbanásakor, a szigorú korlátozó intézkedések bevezetésekor viszont hiába vizionáltak sokan látványos lakásáreséseket, erre a mai napig nem került sor. Ebben természetesen fontos szerepet játszottak a gyorsan meghozott kormányzati intézkedések, a partszélre húzódó eladók, a fedezékbe vonuló vásárlók és az új, vagy jó minőségű használt ingatlanok rendkívül szűkös kínálata.

UTÓBBIBAN HOZHAT ÉRDEMI VÁLTOZÁST ORBÁN VIKTOR SZERDAI BEJELENTÉSE, AMELY SZERINT 2022. DECEMBER 31-IG MEGKEZDETT ÉPÍTKEZÉSEK ESETÉBEN 5% LESZ A LAKÁSÉPÍTÉSEK ÁFÁJA.

Ahogy arról részletes elemzésünkben már beszámoltunk, ez a gyakorlatban 100-200 ezer új lakást eredményezhet a következő 5-10 évben a bejelentett szabályozások és a piaci szereplők hozzáállása alapján. Ez egyben azt is jelenti, hogy a változtatás hatására nem csupán néhány ezer már elkészült, vagy készülőfélben lévő új lakás jelenhet meg a kínálatban, hanem évről-évre tízezres nagyságrendben zúdulhatnak a piacra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.