2020. október 11., vasárnap

TUDNI KELL: ORBÁNNÁL MINDEN ESZKÖZ BEVETHETŐ

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.10.11.


Minden 2002-ben kezdődött. Az akkori országgyűlési választások első fordulóját – tegyük hozzá – nagy meglepetésre a szocialisták nyerték. Az 1998 óta kormányon lévő Fidesz magabiztos volt; a közvélemény-kutatások az ő győzelmüket jelezték. A hajdanán még létező miniszterelnök-jelölti vitát is úgy könyvelték el, hogy Orbán utcahosszal verte a kicsit esetlenkedő Medgyessy Pétert. A Magyar Nemzet – a – még létező – kampánycsendet úgy próbálta kijátszani, hogy a szombati lapszámában, a fejléc alatt, lényegében látszólag semmivel összefüggésben nem lévő két betűt helyezett el; KO, írták, és mindenki tudta, hogy a fölényes győzelem kifejezése a vitára utalt. (Ha jól emlékszem, hiába az ócska trükk, a szabályszegést elítélte az akkori választási bizottság.)


De nem erről akartam írni, arról inkább, hogy Orbánon kívül mindenki elkönyvelte a vereséget. Ő azonban nem. A két forduló közötti két hetet arra használta fel, hogy minden idők legpiszkosabb kampányát indítsa be. Az összes körzetben, ahol második fordulót kellett rendezni, beindult az ellenfél lejáratása; minden postaládába hazug és félhazug prospektusok kerültek, senki nem úszhatta meg a jelöltek közül, hogy ne sározzák be őt. Valóságos hadjárat folyt, nem is teljesen eredménytelenül. A listás szavazás fölényét ugyan nem tudta már behozni a Fidesz, de az egyéni jelöltek versenyén keresztül, kis híján megfordította az eredményt. Magyarország voltaképpen akkor tapasztalta meg először, milyen az, ha végletekig eldurvul a kampány, és hogy mennyire hatékony eszköz az ellenfél lejáratása, támadása. Nem számít, hogy az állítások igazak-e vagy sem, csak az a fontos, hogy a lakosság azt higgye: az ellenzék bűnözőket küldene a parlamentbe.

Azóta ez így van, természetesen jelentősen csiszolva a technikán, illetve felhasználva az azóta megszerzett média felületeit. A technika csiszolása több elemből áll; többek között a kitalált történetek mellett, ajándékok osztásából, a kormány erőforrásainak felhasználásából, valamit olyan beruházási ígértekből, amelyekről az emberek is pontosan tudják: csak akkor valósul meg, ha helyesen szavaznak, azaz a Fidesz jelöltje mellett állnak ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.