2020. november 11., szerda

A KÉTPÁRTRENDSZER MEGTEREMTÉSÉT SZOLGÁLJA A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNY LEGÚJABB MÓDOSÍTÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.11.11.


A kamupártokra hivatkozva, újra módosítanák a kormánypártok a választási törtvényt, úgy, hogy jelentősen megnehezüljön a pártok listaállítása. A jövőben „pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított”. A pártlista-állítás összefüggésben van a megkapható állami támogatás mértékével is. Az erre vonatkozó javaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden 23:59 perckor nyújtotta be. Korábban a listaállításhoz elegendő volt 27 választókerületben jelöltet indítani. S, hogy mi a cél? Tóth Zoltán választási szakértő szerint, a Fidesz folytatja a 2011-ben elkezdett útját, és részint stratégiai, részint taktikai okok miatt, módosítja a választási törvényt, aminek semmi köze nincs egy átláthatóbb, tisztább választás megteremtéséhez. A kétpártrendszer kialakításához annál több.


Ön szerint valóban azért módosítanák a kormánypártok a választási törvényt, hogy – ahogy állítják – „csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos listát”, és visszaszorítsák azokat, akik csak az állami támogatásért indulnak a választásokon?

– Azok a konkrét szabályok, amiket most benyújtottak, kifejezetten taktikai célokból akadályozzák az ellenzéket, a kis pártokat, hogy elindulhassanak a választáson. De ennek van egy mögöttes politikai, kifejezetten stratégiai célja is. A stratégia az, hogy a kétpártrendszer kialakítása irányába tolja az országot, és ezzel a Fideszt akkor is bebetonozza, ha éppen nem kormányoz. A parlamentben szép, kövér frakciót tud létrehozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.