2020. november 13., péntek

A KLUBRÁDIÓT NYÍLTAN DISZKRIMINÁLTÁK

NÉPSZAVA
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2020.11.13.


Ezt igazolják a Népszava által kikért hatósági határozatok. Míg a Klubrádiót elmeszelte, más adókkal megengedőbb volt a médiahatóság, pedig ugyanúgy ismételt jogsértést követtek el, mint a vállaltan baloldali médium.


„Nem egyedülálló eset, hogy a Médiatanács törvényi kizáró ok miatt nem újítja meg egy rádió jogosultságát” – ezzel hárította a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) azokat a kritikákat szeptember közepén, hogy politikai okok miatt nem hosszabbította meg automatikusan a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságát az általa használt budapesti 92,9-es frekvencián. Indoklásuk szerint csak azzal a rádióval hosszabbítanak szerződést, amely nem követett el az éppen lejáró frekvenciaengedélye időszakában ismételt vagy súlyos jogsértést. A Klubrádió pedig azon bukott el, hogy elmulasztotta adatszolgáltatási kötelezettségét – nem küldte el határidőre az általa sugárzott zeneszámok listáját –, s ezt a jogsértést kétszer is elkövette 365 napon belül, ami a médiatörvény vonatkozó passzusa szerint „ismételtnek” számít. Márpedig az ismételt jogsértés – érvelt a médiahatóság – „a médiaszolgáltatási jogosultság megújítását kizáró ok”, a Médiatanácsnak nincs mérlegelési jogköre, be kell tartania a törvényi előírásokat. 

A Népszava több tucat hatósági határozatot nézett át azt vizsgálva, más esetekben hogyan alkalmazta a jogot a Médiatanács, az NMHH döntéshozó szerve. Két olyan rádiót találtunk, ahol szintén megállapítható az ismételt jogsértés, ennek ellenére pozitív elbírálásban részesültek. Az Inforádió esetében a Médiatanács 2019. június 4-én adott jogosultságot további öt évre a budapesti frekvenciájuk használatára, noha az akkori sugárzási ciklusa alatt, 2013-ban kétszer is elmarasztalták a rádiót 365 napon belül. Az Inforádió a megengedettnél több műsorismétlést sugárzott, a két elmarasztaló határozat indoklása pedig szinte szó szerint megegyezik. A másik rádió a Karcag FM-vol, amelyet az NMHH határozatai alapján ugyancsak kétszer marasztaltak el 2015-ben, ennek ellenére a rádió 2019. szeptember 10-én újra médiaszolgáltatási jogosultságot kapott. Érdekes, hogy az utóbbi adó ugyanazt a hibát követte el, mint a Klubrádió: 365 napon belül kétszer mulasztotta el továbbítani az általa sugárzott számok listáját az NMHH-nak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.