2020. november 13., péntek

ÁLSÁGOS ÉS ÁTLÁTSZÓ A FIDESZ MAGYARÁZATA A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁRA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.11.13.


„Orbán Viktort egyetlen egy dolog foglalkoztatja igazán, hogy hatalmon tudjon maradni, minden más abból következik, beleértve azt is, hogy tudjanak majd tovább gazdagodni” – szögezte le portálunknak Szentpéteri-Nagy Richard, akit a választási törvény Fidesz által bejelentett módosításai kapcsán kerestünk meg. A kamupártokra hivatkozás nem állja meg a helyét. Az alkotmányjogász-politológus szerint sem tudni, hogy pontosan milyen változtatások lesznek, bőven benne van a pakliban, hogy már az íróasztalfiókban vannak a további változásokat rögzítő módosítók is. A jelenlegi választási rendszerüket a háromosztatú pártrendszerre találták ki, s a megváltozott helyzetben olyan finomhangolásokat látnak szükségesnek, amikkel biztosítani képesek Orbánék számára a győzelmet. „Ez nem elegáns, arról nem is szólva, hogy szerintem azt kellene bevezetni, hogy a két választás között hozott bármilyen módosítás nem hatályosulhat a rá következő választáson” – mondta.

Mint portálunk is beszámolt róla, november 10-én, éjfél előtt egy perccel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a választási törvény módosítását tartalmazó javaslatot. A tervezet értelmében, pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – minimum ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított – gyakorlatilag ezzel ellehetetlenítve az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását.

A Political Capital gyors véleménye szerint, ez azt mutatja, hogy a Fidesz, ha szükségét érzi, bármikor belenyúlhat a választási játékszabályokba. Szerintük feltűnő ugyanakkor, hogy a javaslat egyelőre nem tartalmazza a kerülettérkép átrajzolását, amit Pest megye esetében ténylegesen indokol az elmúlt években bekövetkezett lakosságmozgás. „Csodálkoznánk, ha a kerülethatár-átrajzolások ne nyúlnának majd túl a megye határain, ahogy azon is, ha nem az utolsó pillanatban bukkanna fel a parlament honlapján” – írták, hozzátéve: talán egy későbbi módosító fogja érthetőbbé tenni azt, amit most látunk, mivel egyelőre ez nem több, mint az ellenzék egy tömbbe terelésének ösztönzése – ami ettől függetlenül is már jó ideje zajlik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.