2020. november 6., péntek

DEZINFORMÁCIÓS TÁMADÁS AZ EMBERÉLET ELLEN

PCBLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PCBLOG
2020.11.05.


A Political Capital és partnerei a koronavírus első hullámában vizsgálták a járvánnyal kapcsolatos dezinformációs narratívákat a visegrádi országokban. Kutatásunk tanulságai az Európában egyre erősebben tomboló második hullámra is érvényesek lehetnek, ugyanakkor mára a két hullámban tapasztalt dezinformációs aktivitások alapvető különbségei is kirajzolódni látszanak. Míg az első hullámban főleg az Európai Unió válságkezelésének hiteltelenítése, valamint az orosz és kínai „segítségnyújtás” fontossága állt, a másodikban a járványkezelési stratégiák körüli zavarkeltés a kulcsmomentum, a maszkviselési szkepszistől egészen a nyílt oltásellenességig.


Lengyel, szlovák és cseh partnereivel a Political Capital 15-15 helyi, politikailag elfogult vagy dezinformációs portálon követte nyomon a koronavírussal kapcsolatos álhíreket 2020. január 11. és április 11. között. A járványhelyzet által okozott egészségügyi, társadalmi és gazdasági bizonytalanság tökéletes táptalajt nyújtott a megtévesztő narratíváknak. A vizsgált időszakban a SentiOne médiafigyelő szoftver segítségével két csúcspontot találtunk a vizsgált oldalakon közzétett cikkek számában. Az első, kisebb tetőzés január végén, február elején érkezett, mikor a kínai Vuhanban a legsúlyosabbá vált a járványhelyzet. Amikor Olaszországban nagy ütemben növekedni kezdett az új esetek száma, az elhozta a második, a korábbinál jóval magasabb csúcsot is. Bár a vizsgált cikkeknek csak kis százaléka (körülbelül negyede) tartalmazott megtévesztő állításokat, az hamar kirajzolódott, hogy minél nagyobb az érdeklődés a járvány iránt, annál több dezinformációs narratívával találkozhatunk az online térben. Ez értékes tapasztalat lehet a második hullámban is, bár a minden más témát elnyomó tavaszi pánikhangulat aligha fog megismétlődni.

A vizsgált időszakban a visegrádi országokban számos egyező narratívát találtunk, ugyanakkor észleltünk országspecifikus különbségeket is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.