2020. november 19., csütörtök

ELZAVARNI ORBÁNT NEM KELL FÉLNETEK, JÓ LESZ

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.11.19.


Elvileg nagyon jelentős felhívással fordult hat magyar ellenzéki párt az unióhoz, annak vezetőihez, és tulajdonképpen annak polgáraihoz. Beleértve természetesen a magyar választókat is. Azért írom, hogy elvileg jelentős, mert ez a hat párt nagyjából kétmillió magyar ember nevében szólalt meg – megkockáztatom: a józanabb fideszesek nevében is –, és üzente meg a következőket: „Szükségesnek tartjuk kinyilvánítani az Európai Unió valamennyi nemzete, állampolgára, s az Európai Unió vezetése számára, hogy Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal".


Azért írom, hogy elvileg, mert a gyakorlatban, a hazai médiaviszonyok közepette, méltatlanul kevés figyelmet kapott a szöveg. Meglehet, az ellenzéki oldalon sem tettek meg mindent annak érdekében, hogy részint a tartalom, részint pedig annak ténye, hogy az Orbán-rendszer közös leváltásában érdekelt hat párt közösen igyekszik lépni, eljusson a lehető legtöbb emberhez. És most érdemes egy kicsit túllépni a szokásos pártcsatározásokon; a magyar – és lengyel – miniszterelnök lépése, azaz az EU segítő kezének ellökése a kicsinyes hatalmi érdekeket szolgáló vétóval ötszázmillió ember biztonságát, jövőjét kockáztatja. Ezzel kapcsolatban, a felhívás így fogalmaz:„Ez a segítség nem a saját hatalmi érdekeit az ország gazdasági érdekei elé helyező Orbán-kormányt, hanem a magyar embereket illeti meg. Arra hívjuk tehát az Európai Unió intézményeit és tagállami kormányait, találjanak megoldást arra, hogy az Orbán-kormány önzése ne lehessen akadálya az európai és a magyar gazdasági válság megoldásának, és a biztonságukat, egzisztenciájukat féltő magyar polgárok és vállalkozások mielőbb hozzájuthassanak az Európai Unió által Magyarországnak szánt támogatáshoz" .

Igen, sajnos, a valóban rendkívül jelentős petíció, itthon nem tudta átütni a nyilvánosság falát; a jobboldali portálok egy része meg sem említette – naná, hogy nem –, más részük pedig a szokásos stílusban számolt be róla. A Demokrata például elővette a főpolgármesteri előválasztás idején használt jelzős szerkezetet, így írt: „a roncskoalíciós pártok közösen árulkodnak az uniós intézményeknél.”
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.