2020. november 21., szombat

GYORSAN EL FOG DŐLNI, HOGY BIDEN ÁT TUD-E VINNI BÁRMI ÉRDEMIT

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2020.11.21.


Joe Biden a nyáron a huszadik század legnagyobb hatású amerikai elnökéhez, Franklin Delano Roosevelthez hasonlította terveit a saját elnökségére. FDR volt az az elnök, aki a harmincas évek elején, az akkori gazdsági világválság közepén került hatalomra, és egy széles szavazóbázison állva létrehozta az amerikai jóléti állam alapjait.

Idén nyáron már elfogadták a kétezer milliárd dolláros mentőcsomagot a koronavírus-járvány utáni első gazdasági károk enyhítésére, de Biden arról beszélt, hogy ennél is nagyobb intézkedésekre lenne szükség. Addigra látványosan beállt mögé pártjának baloldala is, az újságok arról írtak, hogy a progresszív technokrata Elizabeth Warren ad neki tanácsokat, sőt, még Bernie Sanders stábjával közösen is kiadtak egy konszenzusszerű akciótervet.

Szükség is lenne nagy lépésekre, hiszen az Egyesült Államok sok ideje megreformálatlan intézményrendszere recseg-ropog, az ország súlya egyre kisebb a világban, most épp minden korábbinál keményebben dúl a járvány és a gazdaság tavaszi összeomlása utáni talpraállás is lelassult. Az amerikai jóléti államból olyan, Európából nézve civilizációs alapfunkciók hiányoznak, mint az általános egészségbiztosítás, a táppénz vagy a családokat segítő intézményrendszer. A demokraták táborában évek óta arról vitatkoznak, hogy hogyan kellene megszüntetni azokat a problémákat (egyenlőtlenség, egyes régiók leszakadása), amelyek életre hívták a Donald Trump jelenséget, és amelyek nem fognak megszűnni az elnökváltással...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.