2020. november 23., hétfő

ÍGY NÉZ KI A MECCSÜNK AZ UNIÓVAL - MEGKERÜLHETŐ A MAGYAR ÉS A LENGYEL VÉTÓ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.11.23.


Mintha valami vetélkedősorozat vagy sportesemény lenne, úgy követi a világsajtó az EU 25 tagállama és Orbán Viktor, valamint Morawiecki lengyel miniszterelnök küzdelmét a jogállami feltételek, a koronavírus-válság enyhítését célzó EU-csomag és a következő 7 éves költségvetés ügyében. Sejthető, hogy az EU meg fogja találni a megoldást, legfeljebb egy kicsit bonyolultabb lesz a tervezettnél. A kérdés igazán az, hogy mi jobban járunk-e vagy rosszabbul.


Nyáron úgy tűnt, hogy Orbán Viktornak, ha nem is sikerült teljesen kihúznia a kérdés méregfogát, jelentősen enyhítette a fájdalmat. Elérte, hogy az Európai Bizottság eredeti javaslatát megfordítva, ne annak megakadályozásához kelljen a Tanácsban kétharmados többség, hogy az EU visszatartson kifizetéseket a jogállamiság megsértése miatt, hanem az elfogadáshoz.

Ám az Európai Parlament az ősszel megfúrta a nehezen kiizzadott megállapodást: előzetes megállapodásra jutott a Tanáccsal arról, határozottabb mechanizmust hoznak létre, hogy felfüggesszék a kifizetéseket a jogállami elveket megsértő tagállamoknak. Ráadásul nem is csak akkor, ha az EU-s pénzeket fenyegeti korrupció vagy csalás, hanem olyan alapvető értékek megsértésekor is, mint a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség és az emberi jogok, köztük a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.