2020. november 5., csütörtök

JÁRVÁNYKEZELÉS AZ ISKOLÁKBAN: AGGÓDNAK A SZÜLŐK, VÁLTOZTATNI KELL

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: SZÜLŐI HANG KÖZÖSSÉG
2020.11.05.


- Több mint tízezer szülői válasz alapján ismertetjük a Szülői Hang Közösség online felmérésének eredményeit, melyből képet kaphatunk a járvány elleni iskolai védekezésről, a szülők által tapasztalt tanulmányi problémákról és otthoni nehézségekről.

- A szülői válaszok 90%-a jelez problémát a kormányzati intézkedések betartását, betarthatóságát illetően.

- A szülők konstruktív javaslatokat is adtak, melyekhez a kormányzat segítségét kérjük, és felsoroljuk azokat az iskolai védekezést érintő kulcskérdéseket, amelyekben szükségesnek tartjuk a szakértők nyilvános véleménynyilvánítását és a társadalmi vitát.

Összesen 10 071 szülői válasz érkezett a Szülői Hang Közösség online felmérésére, melyből képet kaphatunk a járvány elleni iskolai védekezésről, a szülők által tapasztalt tanulmányi problémákról és otthoni nehézségekről. A részletes eredmények honlapunkon olvashatóak.

A szülői válaszok 90%-a jelez problémát a kormányzati intézkedések betartását, betarthatóságát illetően. A szülői visszajelzések alapján feltérképezzük, hogy a sokszor csak ajánlásokat, javaslatokat megfogalmazó kormányzati intézkedési terv érdemben megvalósul-e. 
A leggyakoribb problémák:

- a tanórákon a tanulók közt nincs meg a 1,5m-es távolság, és maszkot sem viselnek (ezt 71%-ban tapasztalták a szülők),

- nem megfelelően végzik el a kontaktkutatást és tesztelést (70%),

- nem megfelelően vagy nem időben hozzák meg a korlátozó intézkedéseket (távoktatás, karantén) (57%),

- kevert osztályokkal, maszkviselés nélkül tartanak tanórákat (40%).

A fentieken túl ritkábban ugyan, de szintén problémát jelent a tornaórák korlátozás nélküli megtartása a tornateremben (26%), a lázmérés során kialakuló sorbanállás (20%), az ebédeltetésnél együtt levő túl sok gyermek (21%), a nem elegendő kézfertőtlenítő (14%), és a folyosói maszkviselés hiánya annak ellenére, hogy a különböző osztályok keverednek (11%).

Az egyes iskolák a kormányzati intézkedéseken túl további intézkedéseket is bevezethetnek, bár ezekkel csak az iskolák kisebb részében élnek. Így például 27%-ban jelezték a szülők, hogy az iskolában a tanárok a tanórán is rendszeresen maszkot hordanak, 39%-ban elmarad az éneklés az énekórán, 16%-ban pedig az állami tesztelés hiányában saját önköltséges tesztelést is végeznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.