2020. november 18., szerda

JOGÁLLÁSI TÖRVÉNY: VISSZAVONULÓT FÚJT A KORMÁNY

MEDICALONLINE
Szerző: TARCZA ORSOLYA
2020.11.17.


Alaposan kistafírozza az orvosokat ügyeleti és átvezénylési díjjal, a kellemetlen intézkedések bevezetését pedig az országgyűlési választások utánra halasztja a kormány – derül ki a jogállási törvény végrehajtási rendeletének tervezetéből.


Az orvost az önként vállalt többletmunka minden órájáért illetményének egy órára eső összege illeti meg, amennyiben a rendes munkarend szerint, vagy készenléti feladatellátás keretében végzi azt, és óránként ennek fele ügyeleti ellátás esetén – derül ki a jogállási törvény végrehajtási rendelet-tervezetéből, amely a MedicalOnline birtokába jutott.

Saját illetményén felül a helyettesített kolléga illetményének 50 százaléka is megilleti az orvost, ha átmenetileg más munkakörébe tartozó feladatokat is ellát, kirendelés esetén pedig a kirendelés minden munkaórája után az illetmény egy órára eső összegének 50 százalékkal megemelt összegét kell kifizetni.

Nem kell engedélyt kérni a másodálláshoz, legalábbis 2023. január 1-jéig, és 2022. december 31-éig nem szűnnek meg a közreműködői szerződések – legalábbis azok, amelyek idén december végéig megköttettek.

Száz napban maximálta a kormány a kirendelés időtartamát, és meghatározta azt is, hogy nem lehet elvezényelni munkahelyéről a várandós és nagycsaládos orvosokat, és azokat sem, akik gyermeküket egyedül nevelik, vagy hozzátartozójuk tartós gondozásra szorul.

Kissé nehezen értelmezhető a rendelettervezetnek az a kitétele, ami szerint „egészségügyi szolgálati jogviszony létesítése a munkáltató közvetlen döntése alapján vagy meghívásos eljárás útján történhet”, utóbbi lefolytatására előkészítő bizottság hozható létre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.