2020. november 28., szombat

KENTAURBESZÉD – LENGYEL LÁSZLÓ: PARTRASZÁLLÁS

NÉPSZAVA / KENTAURBESZÉD
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2020.11.28.


A megindult és 2021 tavaszától felgyorsuló partraszállási folyamat meghatározóbb lesz számunkra, magyaroknak, kelet-európaiaknak, mint vezetőink bármiféle mesterkedése, de amíg ideérnek, sok szenvedés, kín vár ránk.


A világjárvány, a gazdasági válság és a társadalmi egyenlőtlenségből származó konfliktusok kis híján a felvilágosodás elleni politikai erők győzelmét hozták. Ám először Európában, majd most Amerikában sikerült győzniük a liberális demokrácia, a felvilágosult tudás erőinek – megszületett a remény, hogy az euroatlanti világ együttesen képes lesz hiteles társadalmi, környezeti, egészségügyi, gazdasági és politikai alternatívát nyújtani nemcsak maga, hanem az egész világ számára. A megindult és 2021 tavaszától felgyorsuló partraszállási folyamat meghatározóbb lesz számunkra, magyaroknak, kelet-európaiaknak, mint vezetőink bármiféle mesterkedése, de amíg ideérnek, sok szenvedés, kín vár ránk. 

A sokféle ellentétből most döntővé az vált, hogy sikerül-e az amerikai, európai és ázsiai föderalistáknak, integráció- és megegyezéspártiaknak globálisan győzedelmeskedniük a nemzetállami szuverenistákkal, a konföderációsokkal, a megállapodásokat és intézményeket rombolókkal szemben. A Biden-Harris adminisztráció, akár a Merkel-Macron páros, nemcsak egységes Amerikát és egységesen integrált Európát akar, de valamiféle euroatlanti egységet is a világ, és mindenekelőtt az integrálódó ázsiai-csendes-óceáni térség kihívásával szemben. Együttműködést a világ közös ügyeiben, így a Covid-vakcina globális elosztásában és a WHO reformjában, a Párizsi Klímaegyezmény kiteljesítésében, az iráni- és a lehetséges észak-koreai atomalkuban, a kereskedelmi és szolgáltatói háborúk befejezésében és a WTO reformjában, a Magnyitszkij-törvény globális és közös alkalmazásában (Global Magnitsky Act) a korrupt politikusokkal és üzletbarátaikkal szemben. Éles verseny lesz ugyan, de össze fogják hangolni a nagy közösségi szolgáltatókkal szembeni verseny- és adópolitikájukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.