2020. november 13., péntek

KÖZPONTBAN A MELEGJOGOK ELLENI KAMPÁNYOLÁS

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.11.13.


A homofóbia növekedése jobbára keleti tagországokban, elsősorban Lengyelországban és Magyarországon tapasztalható. Ez autoriter látásmód és nincs helye az Európai Unióban.


Az Európai Bizottság által ismertetett felmérési adatok szerint 2012-ben még csak 37, tavaly már 43 százalékban tapasztaltak valamilyen diszkriminációt az unióban élő LMBT-közösség tagjai. Mindeközben az EU-országok polgárai 71 helyett immár 76 százalékban vallják azt, hogy a melegeket, leszbikusokat és más, szexuális orientáció szempontjából kisebbséghez tartozó embereket ugyanazok a jogok illetik meg, mint a heteroszexuálisokat.

Uniós védelem az LMBT-közösségnek


A londoni székhelyű Reuters hírügynökség arról szóló, brüsszeli keltezésű beszámolójában, hogy az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye stratégiát dolgozott ki az LMBT-közösség védelmére, kiemeli: a homofóbia növekedése jobbára keleti tagországokban, elsősorban Lengyelországban és Magyarországon tapasztalható.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke tegnap sajtótájékoztatón ismertette a melegek jogvédelmét célzó stratégiát. Az ellenük irányuló támadásokat ideológiai szempontoknak, mégpedig autoriter látásmódnak tulajdonította, és leszögezte, hogy ennek nincs helye az Európai Unióban. „2020-at írunk, a szexuális értelemben kisebbségi emberek elleni gyűlölködés, hátrányos megkülönböztetés nem tartozik Európához” – mondta.

Mint arra nyilván sokan emlékeznek, Jourová az a vezető uniós tisztségviselő – egyébként cseh liberális politikus, és Orbán Viktor ilyen értelemben felettébb furcsa szövetségesének, Andrej Babis prágai miniszterelnöknek a pártjához tartozik -, akinek a lemondását nemrég követelte a budapesti kormány, mert betegnek nevezte az orbáni demokráciát.

"A kommunizmusnál is rombolóbb"

A Reuters kitér arra, hogy a volt kommunista Kelet-Európa több jobboldali kormánya saját ideológiájának középpontjába állította a melegjogok elleni kampányolást. Andrzej Duda lengyel államfő az idén lezajlott elnökválasztási küzdelemben az „LMBT-ideológia” ellen szónokolt, azt a kommunizmusnál is rombolóbb hatásúnak mondta, és ígéretet tett arra, hogy az iskolákban be fogja tiltatni a melegjogok oktatását. Ezen a héten – folytatódik a Reuters-tudósítás – a magyar kormány olyan alkotmánymódosítást kezdeményezett, amelynek értelmében a gyerekeket a nemi szerepek úgymond „keresztény” értelmezésének szellemében kell nevelni, valamint olyan jogi szabályozást indítványozott, amely gyakorlatilag megtiltja az örökbefogadást azonos nemű párok számára. A hírügynökségi beszámoló megemlíti azt is, hogy Lengyelországban néhány város „LMBT-mentes övezetté” nyilvánította önmagát. Az Európai Bizottság beszüntette ezeknek a településeknek a pénzügyi támogatását, de a varsói kormány kompenzációban részesítette az érintett városokat.

Gyűlöletet gerjeszt a melegek elleni "kultúrharc"

Ugyanezt a témát a Reutersnél sokkal bővebben bontja ki a mai New York Times. A lap egyebek közt ismertet olyan elemzői véleményeket, miszerint a melegek elleni „kultúrharcnak” lehetséges egyesítő erőt tulajdonítanak Orbán hívei, azt látják Magyarországon, hogy ez a melegellenes kampány sikereket ér el a lengyelek körében. Az ügy ugyanis alkalmas arra, hogy egyszerű üzenetekkel gyűlöletet gerjesszen, és ezzel megszilárdítsa a saját támogatói bázist.
A lengyelek is vétóra készülnek a jogállamisági feltétel miatt

Visszatérő rokon téma, uniós jogállamisági mechanizmus. Korántsem meglepő, de azért rögzítsük a fejleményt: Magyarország után most lengyel részről is jelezték, hogy jelenlegi formájában megvétóznák azt az uniós költségvetési csomagot, amelynek része az úgynevezett jogállamisági kritériumról szóló megállapodás. Az alkut az EU-tagállamok képviseletében eljáró német elnökség kötötte az Európai Parlament képviselőivel arról, hogy visszatartanának uniós támogatási pénzeket a jogállami követelményeket megsértő tagállamoktól. Mint azt az AFP francia hírügynökség – és annak nyomán számos európai vezető lap, így például a Frankfurter Allgemeine Zeitung – ismertette, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Facebookon közölte: az elmúlt napokban levelet intézett az EU-intézmények vezetőihez, és abban a tervezett jogállamisági mechanizmust önkényes, politikai motivációjú próbálkozásnak minősítette, amelyet ha elfogadnának, azzal törvényesítenék a kettős mércét az uniós tagországok megítélését tekintve.

A trumpizmus Európában is marad

Végül röviden arról, hogy a Die Welt című, egyébként konzervatív hamburgi lap arról ír: az amerikai elnököt leszavazták ugyan, de nem szabad elfelejteni, hogy a voksok csaknem felét megkapta, és a trumpizmus Európa sok országában is erős áramlat marad. Példaként említi a cikk egyebek közt – igen, Lengyelországot és Magyarországot. Ha Donald Trumpnak voltak európai előképei, akkor azok az EU keleti térségében találhatók: az ottani nacionalista, antiliberális kormányzatok, a megállapodott médiával szemben táplált ellenszenvvel és migrációellenes retorikával – olvasható a cikkben, amely arra is kitér, hogy a varsói és a budapesti kormányzat népszerűsége csökkent ugyan, de ez ne tévesszen meg senkit, mert a lengyel és a magyar ellenzék – legalábbis a Die Welt szerint – túlságosan széttöredezett, gyenge.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.