2020. november 13., péntek

LANTOS GABRIELLA: KÉT HÉTEN BELÜL DUPLÁZÓDHAT A NAPI HALÁLOZÁSOK SZÁMA

MAGYAR HANG
Szerző: BODACZ PÉTER
2020.11.13.


A jelenleg ismert trendek alapján a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma a jelenlegi 6426-ról 15 648-ra fog emelkedni a következő két hétben, míg a gépi lélegeztetésre szorulók száma a csütörtöki 486-ról nyolcszáz fölé növekszik, a napi halálozások száma pedig megduplázódik – hangzott el az Új Világ Néppárt csütörtöki online Covid-sajtótájékoztatóján.

Pálinkás József, a néhány héttel ezelőtt alakult párt elnöke elmondta, azért tartják fontosnak a tájékoztatást, mert a kormány tudatlanságban tartja az embereket – Nem tudjuk, mi vár ránk és nem tudjuk, meddig bírja a nyomást az egészségügyi ellátórendszer – fogalmazott. Ezért a hivatalos forrásokból, a Koronavírus.gov.hu-ról, illetve a Pandémia.hu-ról elérhető adatokból kirajzolódó trendek meghosszabításával próbálnak következtetéseket levonni a következő két hétre. Azért nem hosszabb időre, mert a napokban bevezetett járványügyi intézkedéseknek hatása ennyi idő elteltével mutatkozhat meg.

Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, a Néppárt szakpolitikusa kifejtette: jelenleg 1279 lélegeztetésre szoruló beteget tudnak ellátni az intenzív osztályok úgy, hogy a szakképzett nővérek és orvosok mellett betanuló ápolók is részt vesznek a munkában. Ilyen körülmények között – folytatta – még tartható, hogy a lélegeztetésre szorulók halálozási aránya ötven százalék körül alakuljon. Ám 1279-nél több lélegeztetett beteg esetén a gyógyultak aránya borítékolhatóan kisebb lesz. – A tavaszi bergamói és New Yorki-i tapasztalatok alapján ennél több lélegeztetésre szoruló beteg esetén már nem lehet tartani az 50 százalékos gyógyulási arányt. Nem a gép fogy el, és nem is az ágy, hanem a szakember, a gyógyulási esély 20 százalékra is le tud csökkenni – tette hozzá Lantos Gabriella...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.