2020. november 2., hétfő

MÉG A VÁLASZTÁS UTÁN IS TARTANI KELL A BEAVATKOZÁSTÓL

TELEX
Szerző. TELEX.HU
2020.11.02.


Mindenki a keddi amerikai elnökválasztásra készül: a külföldi hekkerek fogást keresnek a rendszeren, a trollfarmok pörgetik a félrevezető tartalmakat a közösségi oldalakon, a hatóságok pedig a techcégekkel karöltve igyekeznek őket kordában tartani, és minden beavatkozási kísérletet elhárítani. A négy évvel ezelőtti választás emléke még ma is kísért, de az oroszok ezúttal visszafogottabbnak tűnnek, amire meg is lehet az okuk. A kínaiak és az irániak viszont aktívabbak, mint valaha. A választási informatikai rendszerek egyelőre megúszták, pedig továbbra sincsenek igazán jó állapotban.


A 2016-os amerikai elnökválasztás vízválasztó volt az idegen beavatkozási kísérletek megítélésében. Maga a jelenség, hogy külföldi hatalmak próbálják befolyásolni egy ország választásának eredményét, szép múltra tekint vissza, és épp az Egyesült Államok ennek a hagyománynak az egyik legjelesebb gyakorlója. A négy évvel ezelőtti kampányban azonban ez a téma minden addiginál nagyobb figyelmet kapott, és még Donald Trump győzelme után is hosszú hónapokra tematizálta a közbeszédet: minden a szavazóurnák körül ólálkodó oroszoktól és a megvadult hekkereket láncon vezető Vlagyimir Putyintól volt hangos (még ha az orosz machinációk hatása nem is teljesen világos máig sem).

Nem csoda hát, hogy az idei kampányban is visszatérő témát jelentenek az orosz destabilizációs törekvések – például a négy évvel ezelőtt történtek tendenciózus felhánytorgatásával. Sőt nem is csak az orosz, hanem a kínai és az iráni hekkerek ténykedése is rendre felbukkan a választási hírekben. Önmagában ez sem újdonság, de a Kínával kereskedelmi háborúba bonyolódó, Iránnal pedig előbb az atomalku felmondása, majd a Szulejmáni-merénylet miatt egyre kiélezettebb viszonyba sodródó Trump elnöksége ezt a vonalat is felerősítette.

Ezért érdemes az elnökválasztás előtti utolsó hajrában összefoglalni, hogyan próbáltak a hatóságok és a techcégek felkészülni a választásra, hogy elkerüljék a négy évvel ezelőtti helyzetet, milyen beavatkozási kísérletekről tudunk, és ezúttal milyen szerep juthat ezeknek a választás alakulásában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.