2020. november 10., kedd

NE HIGGYE EL, HOGY FÖLDINDULÁS TÖRTÉNT AMERIKÁBAN – EZÉRT FÉLREVEZETŐ A VÁLASZTÁS EREDMÉNYE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2020.11.10.


T
rump valóságos forradalmat csinált négy éve, most viszont megbukott? Joe Biden jobb jelölt volt, mint Hillary Clinton, ezért nyertek a demokraták? Amerika normalitásra vágyott négy zaklatott év után? Messzemenő következtetéseket vonunk le olyan eredményekből, amelyek valójában semmi ilyesmit nem mutatnak. Rendre néhány államban néhány tízezer voks dönt, miközben az ország nem sokat változott négy év alatt, csak most éppen mást mutat egy bonyolult választási rendszer csalóka optikája.

Egy elnökválasztás eredménye látszólag magától értetődő. Négy éve nyert Donald Trump, vesztett Hillary Clinton. Most megbukott Trump, nyert Joe Biden. Elemzők, kommentátorok, szakértők hada szállítja ilyenkor a jól csengő magyarázatokat: „Amerika nem állt készen egy női elnökre.” „Trump megszólította azokat, akiket mindenki magára hagyott.” „Az emberek normalitásra vágytak, elegük volt a cirkuszból.” „Egy régi vágású, népiesen fogalmazó demokrata jelölt jobban működött, mint az eliteket képviselő Clinton.” „Trump sokáig sikeres volt, de idén félrekezelte a járványt és a faji konfliktusokat.” „A trumpizmus csak egy átmeneti kisiklás.” „A trumpizmus örökre átalakította a republikánus pártot, és tovább él.”

Hosszan sorolhatnánk, mennyi találó, okos megállapítás született a 2016-os és a mostani elnökválasztás eredményéről. Mindegyikben van sok igazság, még az egymásnak ellentmondókban is. Valamit azonban érdemes szem előtt tartani:

az elnökválasztás eredményét egy bonyolult választási rendszer csalóka optikáján keresztül szemléljük, amely felnagyítja az egészen apró és lokális különbségeket, és sokszor eltakarja magát a lényeget. Különösen igaz ez akkor, ha a választást csak néhány tízezer szavazat dönti el egy több mint 320 milliós országban.

A mostani választás annyira szoros volt, hogy a hírügynökségek és a sajtó napokig nem mert győztest hirdetni. Végül két nap feszült várakozás és a részeredmények nagyítóval való nézegetése után mondta ki minden jelentősebb orgánum, hogy Joe Biden nyert, miután Pennsylvaniában, ahol 6,7 millióan szavaztak, 45 ezer vokssal többet kapott. Addigra már a magyar újságolvasók is tisztában voltak vele, hogy az arizonai Maricopa megyében a levélben szavazók trumpistábbak az országos átlagnál, Atlanta kertvárosaiban viszont sokkal többen voksoltak Bidenre, mint négy éve Clintonra. És a választás tényleg az ilyen nüanszokon dőlt el. De ugye nem gondoljuk egészen komolyan, hogy egy olyan hatalmas, etnikailag, kulturálisan és politikailag tagolt országban, mint az Egyesült Államok, érvényes megállapításokat lehet tenni a közhangulatról néhány csatatérállam pár tízezres különbségei alapján?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.