2020. november 12., csütörtök

„NEM AZ A KÉRDÉS, HOGY ELKAPJUK-E, HANEM AZ, HOGY MIKOR” – SORRA BETEGEDNEK MEG AZ ÁPOLÓK A TELÍTŐDŐ KÓRHÁZAKBAN

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.11.12.


„Tavasszal lightos volt a helyzet, szinte lógattuk a lábunkat. Most viszont nagyon nehéz a helyzetünk, fullon vagyunk mindig” – számolt be az elmúlt heteiről egy budapesti kórház Covid-osztályára átvezényelt ápoló. Több évtizede dolgozik ápolóként, de olyan nehéz időszakra nem emlékszik, mint a mostani. „Ez olyan, mint egy háborús helyzet” – mondta.

Az elmúlt napokban számos cikk jelent meg a telítődő magyar kórházakról, az egyre több koronavírusos egészségügyi dolgozóról vagy a koronavírusos betegek ellátására bevont szemészekről, pszichiáterekről. A Telexnek arról beszéltek orvosok, hogy hiába van elegendő műszer, ágy és orvosság, a szakképzett személyzet szűkössége már most kritikus.

„Köszönőviszonyban sincs az operatív törzs által leírt helyzet a valósággal, és a hozzátartozók nem értik, miért hal meg a szerettük. Ez azért van, mert nem tudják, mi zajlik a kórházakban, mivel nem mondják el nekik” – mondta egy vidéki kórházban dolgozó orvos a 24.hu-nak. Az elmúlt napokban hat, az ország különböző pontjain dolgozó ápolóval beszéltem a járványról, és ők is arról számoltak be, hogy a valóság sötétebb annál, mint ami a kormánymédiában megjelenik róla.

Az ápolók 60-70 százaléka fertőződött meg

„Ha van 100 repülőnk és 20 pilótánk, akkor valójában hány repülőt tudunk használni?” – idézett az egyik megkérdezett ápoló egy költői kérdést, amely egészségügyi dolgozók között terjed a Facebookon. „Hiába van még tartalékban ágy és lélegeztetőgép, maximális kapacitáson működünk, nincs elég ember, nincs elég ellátó személyzet” – mondta egy másik ápoló, aki egy budapesti kórház Covid-osztályán dolgozik.

A kórházában hiába emelték négyszeresére az intenzívágy-kapacitást, most további bővítésre van szükség, de erre már nincs elég személyzet. Az egyik budapesti kórház munkatársa szerint náluk előfordult már, hogy vidékre kellett szállítani beteget, mert nem tudták fogadni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.