2020. november 25., szerda

NER-KÖZELI CÉG ÉPÍT NÉGYLAKÁSOS TÁRSASHÁZAT A VÉDETT APÁTHY-SZIKLA MELLETT

TELEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2020.11.24.


Egy hatalmas gödör, benne egy nagy daru jelent meg az egyik napról a másikra a II. kerületi Apáthy-szikla mellett. A szikla nemcsak közkedvelt kirándulóhely, hanem természetvédelmi terület, a vele közvetlen szomszédos feltúrt telek pedig természetvédelmi védőövezet. Ezért a környéken lakók erősen elkezdtek aggódni a kilátás és az élővilág miatt.


A helyiek közösségi oldalán többen is szóvá tették, hogy már egy uszodányi kráter van a védett sziklában és a turistaútra is félig rádöntötték a kerítést, ezért kimentünk a helyszínre, megvizsgálni az építkezést.

A messziről is nagyon jól látszó, 258 méteres magaslatból kiugró, meredeken leszakadó Apáthy-sziklát sokan ismerhetik - ha máshogy nem, látásból - azok, akik a Hűvösvölgyi úton közlekednek autóval vagy tömegközlekedéssel. Az út lipótmezei szakasza fölött, szinte az egykori elmegyógyintézettel szemben magasodik a 30 méter magas, csupasz dolomitszikla. A terület egykori tulajdonosáról nevezték el, errefelé volt régen az Apáthy-major. 26 védett növényfaj, hét védett futrinkafaj él a környezetében, ami 1977 óta természetvédemi terület. A szikla mögött szinte rögtön kezdődik a telek, ahol a “kráter” és a daru az úr...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.