2020. november 26., csütörtök

NŐK ELLENI ERŐSZAK: A CÉL A NŐ FELETTI KONTROLL MEGTARTÁSA

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2020.11.26.


Minden évben november 25-től december 10-ig tart a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen. A nagy múltú nemzetközi eseménysorozat idén a felismerésre helyezi a hangsúlyt: arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy felháborodást kiváltó nőgyilkosságok egy jelenleg is zajló társadalmi folyamat végpontjai. A gyilkosságokhoz ugyanis a nemi alapú erőszak kontinuumán keresztül vezet az út, azaz a párkapcsolati erőszak kezdeti fázisára jellemzőbb enyhébb erőszakformák előzik meg őket. A korai jelek felismerése pedig sok esetben megelőzheti a tragédiát.

A nők elleni erőszak társadalmi beágyazottságáról, a 16 akciónapról és a járványhelyzet okozta problémákról beszélgettünk Füri Judittal és Winkler Zsuzsannával, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) önkénteseivel.

Mérce: Mit jelent pontosan a nemi alapú erőszak kontinuuma, és miért ez lett az idei 16 akciónap kiemelt témája?

Winkler Zsuzsanna: Ez a fogalom azt jelenti, hogy a nők és lányok elleni erőszak (azaz a nemi alapú erőszak), aminek a célja a nők elnyomása, lenyomása, többféle formában nyilvánul meg. Ennek az elnyomásnak vannak olyan megnyilvánulásai, mint például a szexista viccek, amikre általában nem úgy gondolunk, mint különösebben elnyomó vagy erőszakos dolgokra. Ugyanakkor ezek is megalapozzák azt a hangulatot, aminek alapján aztán egyes elkövetők felhatalmazottnak érzik magukat arra, hogy még tovább és tovább menjenek.

Természetesen a szexista viccek, vagy a munkahelyi szexuális zaklatás és diszkrimináció, a párkapcsolati erőszak vagy egy nő meggyilkolása nem ugyanaz, azonban mind a nők elleni erőszak skálájának a különböző fokozataiként írhatók le. Mindegyik szerepet játszik abban, hogy az erőszak sokszor egyre súlyosabbá válik, hogy vannak emberek, akik úgy gondolják, hogy jogosultak ezeket a bűncselekményeket elkövetni. Erről részletesen írt korábban Nógrádi Noá a Mércére.

Azzal, hogy idén ezt helyeztük a 16 akciónap középpontjába, alapvetően az volt a cél, hogy erről a fokozatosságról legyen szó, és hogy lássuk azt, mindez nagyon széles rétegeket érint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.