2020. november 28., szombat

NOVÁK ESZTER: LEVEGŐNEK NÉZVE SZORONGUNK, EGYÁLTALÁN NEM TUDJUK, MI LESZ HOLNAP

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.11.28.


„Ami az egyetem körül kialakult, az egy kultúrkampf, egy kultúrháború része. Ha arra gondolunk, hogy az egyetemek és más közvagyon és közkincsek kiszervezése alapítványokba, mit is jelent egy ország számára, máris egy nagyobb kérdéskörben találjuk magunkat, és egyben látjuk, hogy mennyivel veszélyesebb dologról van szó; olyasmiről, ami messze túlmutat az SZFE ügyén” – nyilatkozta Novák Eszter, a színművészeti egyetem volt rektorhelyettese, jelenleg osztályt vezető tanára a Hírklikknek. Amikor az interjút adta, még nem volt törvényi alapja annak, hogy megsemmisítsék az első félév tanulmányait. Aztán, egy éjjel – két napja – erre is lehetőséget biztosított magának a kormány.


Ma azt mondják önökről, hogy a példamutató vesztesek. Mit gondol erről?

– Ezt mondta valaki?

Sokan mondják.

– Aha. Oké. Nem tudok erre igazában mit mondani, annyira sokan mondanak sok mindent. Mire kíváncsi: hogy példamutatónak érzem magam, vagy vesztesnek?

Mindkettőre.

– Arra, hogy példamutató lennék, soha nem gondolok. Bár fontos, hogy az ember kiálljon valami ellen, amit igazságtalannak érez. Vagy valami mellett, amiben hisz. A veszteség nagyon bonyolult fogalom. Itt most igen nagyok a veszteségek. Sok a kár és sok a károsult az egész történetben, és szerintem minden oldalon. Az, hogy mekkora lesz ténylegesen a veszteség, azt az idő fogja majd eldönteni. Később jobban rálátunk az összes történésre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.