2020. november 19., csütörtök

ORBÁN MEG TUDJA NYERNI AZ UNIÓS VÉTÓVAL KAPCSOLATOS HARCOT, DE ANNAK SÚLYOS ÁRA LESZ

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2020.11.19.


Orbán Viktor
egészen rendkívüli tettet vitt véghez a héten az Európai Unióban: sikerült komolyabb válságot csinálnia, mint az, hogy az unió egyik tagállama hamarosan megegyezés nélkül hagyhatja el az EU-t. A magyarok és a lengyelek vétója ugyanis lesöpörte a brexitet a csütörtöki uniós csúcstalálkozó napirendjéről. Eredetileg úgy volt, hogy Michel Barnier brexit-főtárgyaló beszámol a tárgyalások jelenlegi helyzetéről, de ezt végül elvetették, a tájékoztatót a jövő hét elejére tolták. Az EU-csúcs kizárólag a költségvetési vétó kríziséről szól.

Foglaljuk össze röviden, mi történt. Az unióban egy ideje dolgoznak már egy olyan eszközön, amely hatékony lehet az egyre autoriterebbé váló tagállamok ellen, de nem olyan kemény, mint a hetes cikk, amellyel adott esetben meg lehet vonni a tagállamok szavazati jogát a tanácsban. Az új megoldás a nyár végére készült el, amikor az EU a hétéves költségvetési kerettel, vagyis az unió költségvetésével együtt elfogadta, hogy létrehoznak egy jogállami mechanizmust, amellyel fel lehet függeszteni a kifizetéseket azoknak a tagállamoknak, amelyek megsértik az unió alapértékeit.

Ezek az alapértékek egyébként elég egyértelműek, és noha a Fidesz ennek ellenkezőjét állítja, objektíven le vannak írva. A végül nemrég elfogadott jogállami mechanizmus a lisszaboni szerződés, vagyis az Európai Unióról szóló szerződés második cikkén alapszik. Ez azt írja le, milyen alapértékei vannak az uniónak, amelyeket a tagállamoknak be kell tartaniuk. Így szól ez a rövid cikk:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.