2020. november 21., szombat

ORBÁN PRESZTÍZSVESZTESÉGE – ENNYI VOLT A VISEGRÁDI EGYÜTTMŰKÖDÉS?

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.11.20.


„Már korábban elindult ez a repedezés a Visegrádi négyek között, most pedig a vétóval fenyegető két ország – hazánk és Lengyelország – a V4-ek másik két tagjával, Csehországgal és Szlovákiával is szembekerült, ahogy 23 további uniós tagállammal – mutatott rá portálunknak Balázs Péter. A korábbi magyar külügyminisztertől, uniós biztostól arra kérdeztünk rá, hasad-e szerinte V4, a szövetség, amire Orbán olyan gyakran és büszkén hivatkozik. „Ha Orbán és Morawieck keresztbe fekszik az úton, átlépni ugyan nem lehet rajtuk, de megkerülni őket igen” – mondta Balázs, a lehetséges forgatókönyveket taglalva. Akárhogy is, Orbán elérte, hogy a vágyának megfelelően foglalkozzanak vele, az más kérdés, hogy Európa leggyűlöltebb figurájaként, mumusként kezelik.


„Emlékezzünk csak! Már a júliusi európai csúcson Orbán Viktor és a lengyel kollégája, Mateusz Morawieck úgy tartott sajttájékoztatót, hogy a cseh és a szlovák kormányfő még biodíszletnek sem volt hajlandó mögéjük állni, demonstrálva, hogy az eszük ágába sincs ilyen vesztes pozícióba besorakozni” – mondta megkeresésünkre Balázs Péter. Aki egy másik incidenst is felidézett: megkérdezték nyáron a szlovák miniszterelnököt, hogy országa hova állna, ha törésre vinnék a dolgot az EU-ban, mire azt válaszolta, hogy „mi euróövezeti tagok vagyunk”.

Orbán azonban meg sem hallja az ilyen és hasonló megjegyzéseket, csak hajtogatja a magáét, s nem zavarja, hogy egyre többen mutatnak már rá, hogy a vétóval két ország került szembe 25 tagállammal. „Nem négy ország, hanem csak kettő, mert a Visegrádi 4-ek másik két tagjával, a csehekkel és a szlovákokkal is szembekerült Orbán és a lengyelek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.