2020. november 24., kedd

RÁADÁS: GORBACSOV TITKAIT OSZTJA MEG EGY KÖNYVBEN SZEMÉLYES ISMERŐSE, ZOLCER JÁNOS

EURONEWS
Szerző: GÁBOR ÁCS
2020.10.10.


Nehezen éli meg a néhány hónap múlva 90 éves Mihail Gorbacsov, hogy miközben a világ Nobel-békedíjjal jutalmazta a hidegháború lezárásához vezető erőfeszítéseit, hazájában sokan megvetik, és mind a mai napig a Szovjetunió szétverését vetik a szemére. Csak egy teát kért egy belföldi repülőjáraton nem is olyan régen, és egy idősödő utaskísérő dühösen ripakodott rá, hogy nem szolgálja ki, mert ő verte szét a Szovjetuniót. A kerek születésnap közeledtével írt könyvet a Szovjetunió első és egyben utolsó elnökéről Zolcer János.

Televíziós producerként találkozott számtalanszor Gorbacsovval, két évtizedre nyúlik vissza személyes viszonyuk. A munkakapcsolatból baráti ismerettség lett, a hivatalos programokon túl elvitte szülőfalujába, Privolnojébe és a dácsájába is. Zolcer János a koronavírus-járvány alatt keletkezett szabad időt használta ki arra, hogy megírja mindazt, amit a világ legnagyobb hatalmának egykori vezetőjéről húsz év alatt megtudott.

Gorbacsov megdöbbent egy nyugati atombunker láttán

Gorbacsovval több százszor találkozott Zolcer János. Bush elnöknél három hetet töltöttek együtt az Egyesült Államokban, és elkísérhette Németországba Helmut Kohlhoz, Izraelben Simon Pereszhez. A politikus is meglátogatta lakásán a kötet szerzőjét, Budapesten és Münchenben is.

„Én a München melletti Grünwaldban laktam, és ott vettem egy házat, ami Erzsébet királynő tulajdona volt, és amiben a kanadai konzul lakott. Ennek a háznak a pincéjében volt egy atombiztos bunker, amibe csak egy zsilipkamrán keresztül lehetett lejutni. Amikor Gorbacsov nálam járt, ezt az atombunkert látva szembesült azzal, hogy a nyugati világ mennyire félt a Szovjetuniótól. Nagyon megdöbbent azt látva, hogy a bunker kialakítása többe került, mint a fölötte lévő hatalmas villa.”

Bush: intézd el, hogy hallgasson!

Magánemberként végtelenül egyszerűnek, kedvesnek, türelmesnek és bölcsnek ismerte meg a Szovjetunió egykori vezetőjét Zolcer. Személyiségének persze volt árnyoldala is, de ezek a kedvező tulajdonságok segítették abban, hogy refomrjait végig tudja vinni.

„Még a mai napig is nagyon jókat lehet vele beszélgetni, bár hogyha a fonákságokról kérdez, Gorbacsovnak egyik kellemetlen szokása, hogy nagyon hosszan szeret beszélni. Egyszer, amikor Bush elnökkel ültünk a tengerparti házában, egy idő után Bush diszkréten félrehívott, és azt mondta: János, ha most nem intézed el, hogy Gorbacsov ne fél óra hosszan kérdezzen, és néha hallgasson is, akkor én nem csinálom tovább!”

A volt szovjet elnök titkairól is szól a most megjelent könyv. Kiderül például, hogy Mihail Gorbacsov annyira becsülte az ételt, hogy a halnak még a szemét is megette. Ezt először akkor vette észre Zolcer, amikor együtt mentek a politikus szülőfalujába, és kocsonyát ettek. Az egyszerű sorból származó politikus elmesélte, hogy ő is megtapasztalta, hogy mekkora éhínségeket vészeltek át az emberek.

Genscher: toljon ki az amerikaiakkal!

Szárazul hangzik a történelmi tény, hogy Gorbacsov reformjai a hidegháború végéhez vezettek, de Zolcer János szerint nagyon is életszerű háttere van annak, hogy ez így történt. Túl azon, hogy származása miatt soha nem szakadt el a valóságtól, nyitott maradt a jó javaslatokra.

A nyugat-német külügyminiszter, Hans Dietrich Genscher azt mondta egyszer Gorbacsovnak, hogy toljon ki az amerikaiakkal, és hagyja őket ellenségkép nélkül. A szovjet vezető ezt komolyan vette, odaállt Reagan és Bush elé is, és azt mondta, hogy Moszkva nem akar háborúzni, és a leszerelés mellett érvelt. Az amerikai politikában valóban zavart keltett a hidegháború vége, hiszen az ellenségkép elhomályosulásával már kevésbé volt indokolható a hatalmas védelmi kiadás vagy az erős CIA működtetése.”
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.