2020. november 24., kedd

VÉGKÉPP KÖZÖS LISTÁRA KÉNYSZERÍTI AZ ELLENZÉKET A FIDESZ–VOLNER-KOALÍCIÓ

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL
2020.11.24.


Ahogy beszámoltunk róla, a Fidesz-KDNP kedden támogatta az Országgyűlés igazságügyi bizottságában Volner János azon módosító javaslatát, amely tovább szigorítja az országos listaállítás feltételeit a parlamenti választáson. E szerint csak az a párt állíthatna listát, amely – legalább 14 megyében és a fővárosban – minimum 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. (Eddig ehhez elég volt 27 egyéni jelölt, a Fidesz javaslata ezt 50-re emelte volna, kilenc megyében.)

Hogy a korábban a Jobbik frakcióvezetőjeként működő, majd a Mi Hazánkkal kacérkodó, végül az önmagáról elnevezett pártot megalapító Volner alakulata ezt meg tudja-e majd ugrani, vagy a javaslattal a szélsőjobboldali politikus magát is száműzi a választáson indulók közül, azt még nem tudni, az viszont valószínű, hogy az indítvány végképp közös listára kényszeríti az ellenzéki pártokat.

Nehéz azt gondolni, hogy Volner hirtelen ötlete egyszer csak megtetszett a bizottságban ülő kormánypártiaknak – az ellenzék már az indítvány benyújtásakor is arra számított, hogy azon még alakítani fog a kormányoldal. Mindennek ellenére a törvényjavaslat parlamenti vitájában a fideszes Hende Csaba azt hangsúlyozta, hogy a tervezet a valódi ellenzéket semmiben nem akadályozza, a KDNP-s Vejkey Imre pedig azt, „hazugságkampány” folyik arról, hogy a javaslat közös listára kényszerítené a baloldali pártokat, ugyanis azok akár két külön listát is állíthatnak.

Hát, most már aligha tehetik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.