2020. november 17., kedd

RÁADÁS: ÍGY JÁRHATJA BE A VILÁG LEGNAGYOBB MÚZEUMAIT OTTHONRÓL

PAPAGENO
Szerző: Papageno
2020.03.13.


A világ legnagyobb múzeumai már szinte mind bezártak. Tudjuk, hogy a virtuális séta nem kárpótolja a saját, személyes élményt, de van néhány, otthonról, asztali gépről vagy mobiltelefonról is elérhető lehetőség arra, hogy még ebben a helyzetben is a kiállítóterekben barangoljunk, sőt, akár olyan közel kerüljünk a műtárgyakhoz, amire normál körülmények közt nincs módunk
.

A bécsi Szépművészeti Múzeum és Weltmuseum, az amszterdami Rijksmuseum vagy a New York-i Metropolitan Museum of Art mintájára a nagy nemzetközi gyűjtemények már régóta használják ezt a megoldást, Franciaországban a Paris Musées volt az első közintézmény, amely az év elején ingyenesen elérhetővé tette a gyűjteményeikben található több mint 100 ezer műalkotás nagy felbontású digitális reprodukcióját, hogy jobban megismerhesse őket a közönség. A Paris Musées közintézmény „open content” akciójának célja a gyűjtemények ismertségének és műtárgyaik láthatóságának növelése Franciaországban és külföldön.

Az intézményhez olyan világhírű közgyűjtemények tartoznak, mint a Louvre, az Orsay Múzeum, a Grand Palais vagy a Pompidou Központ.

A Google Arts & Culture oldala és applikációja pedig szinte végtelen élményt nyújthat, hiszen gyűjtemények, témák, alkotók, művészeti irányzatok és megannyi szempont szerint kereshetünk a firenzei Uffizitől az amszterdami Van Gogh Múzeumon át a madridi Thyssen-Bornemissza Múzeumig.

Az Olasz Kulturális Intézet gyűjtőoldalán nagy olasz múzeumokba juthat el egyetlen kattintással.

És ne felejtsük el a magyar múzeumokat sem. A Ludwig Múzeum The Dead Web kiállítás az internet kapacitásának potenciális végét vetíti előre. Képzeletben 2023-ban járunk, ahol alig 25 éves korában összeomlik az internet. Fedezzék fel a kiállítást online!

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum március 17-től határozatlan időre bezárnak, a gyűjtemények ugyanakkor a kényszerű bezárás alatt aktívan kívánják megosztani a közönséggel digitális tartalmaikat. Virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás az intézmény honlapján ide kattintva, ahol már elérhető a Remekművek az oktatásban című oldal is...

A virtuálisan elérhető tárlatokhoz csatlakozott a gyulai Almásy-kastély is. A honlap ide kattintva érhető el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.