2020. november 20., péntek

TRUMP MEGPRÓBÁLJA ELCSALNI A VÁLASZTÁST, MEGSEMMISÍTENI A VÁLASZTÓI AKARATOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.11.20.


Sorra dőlnek meg Trump próbálkozásai, hogy bizonyítékok nélkül bíróságokon semmisítse meg az elnökválasztás eredményét. A szövetségi legfelsőbb bíróság egyelőre nem avatkozhat közbe, mert a választás tagállami hatáskör. Ezért a legújabb próbálkozása az, hogy a csatatér államokban, ahol veszített, rávegye a helyi republikánus vezetőket és tisztségviselőket, hogy ne érvényesítsék a helyi választási eredményeket, hanem azoktól függetlenül válasszanak elektorokat, akik az elektori kollégiumban, ahol az egyes államok elektorai leadják a szavazatukat az elnökre, ne arra a jelöltre szavazzanak, akire az adott államban a legtöbben szavaztak, hanem rá.

Ez az amerikai demokrácia elleni legdurvább támadás. Trump azt akarja, hogy amelyik csatatér államban többségben vannak a republikánusok a szenátusban, ne ismerjék el a polgárok szavazásának eredményét, hanem őt hirdessék ki győztesnek. Ezzel gyakorlatilag eltörölnék a választás eredményét, az egész demokratikus választást, és diktatórikusan Trumpot választanák meg. Formailag ez úgy lehetséges, hogy ha a helyi választási bizottságokban a republikánus képviselők nem hitelesítik a határidőig a végeredményt, akkor a republikánus szenátusi többség hivatott a választásoktól függetlenül kiválasztani az elektorokat, akik majd az országos elektori gyűlésen az elnök személyére szavaznak.

Erre csak abban az esetben lenne lehetőség, ha a szavazatok összeszámlálása után nem állaptható meg egyértelműen a győztes személye. Ez a helyzet azonban nem áll fenn, mert valamennyi csatatér államban Joe Biden fölényesen győzött és egyértelműen megnyerte a választást. Nincsenek bizonyítékok csalásra, csak összeesküvéselméletek vannak. Nem segít az újraszámlálás sem, mert az újraszámlálás hibahatárán messze fölül teljesített Biden, ezért nem tudja egyetlen újraszámlálás sem megfordítani a végeredményt. Egyetlen módon lehet megtenni, amit Trump akar, ha a helyi republikánusok semmibe veszik a helyi választási eredményeket, a népakaratot, és elcsalják a választást Trump javára.

Az amerikai demokrácia végét jelentené, ha nem lehet demokratikusan leváltani az elnököt, hanem a választók szavazatait semmibe veszik, és a legyőzött elnököt hirdetik ki győztesnek. Ez alkotmányellenes és törvénytelen. Ez jelentené a választási csalást, ha ez megtörténne. Trump meghívta a Fehér Házba Michigan állam republikánus vezetőit és szenátorait, hogy rávegye őket a csalásra. Arra akarja rávenni őket, hogy a választás eredményétől függetlenül küldjenek olyan elektorokat az elektori gyűlésre, akik semmibe veszik Michigan polgárainak szavazatait, a választás végeredményét, és rá adják Michigan állam elektori voksait. Ha sikerrel jár, ugyanerre tesz kísérletet a többi államban is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.