2020. november 14., szombat

TRUMP SZAVAZÓIT NEM A KORRUPCIÓ ZAVARJA, HANEM AZ, HOGY AZ ELIT CSAK MAGÁVAL VAN ELFOGLALVA

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2020.11.14.


Trump választóit nem az a kérdés mozgatja meg, hogy korrupt-e, és részben pont az magyarázza a sikereit, hogy az establishment emiatt abban a hitben élt, hogy a republikánusok vagy utánuk majd Hillary Clinton meg tudja állítani. Ezért nem tettek elég energiát abba, hogy megakadályozzák a hatalomra kerülését. Van egy tábora, akit nem az érdekel, hogy üzletemberként mit alkotott, vagy hogy elnökként miket csinál, hanem az, hogy úgy érzik, hogy ő valóban képviseli őket egy olyan elittel szemben, ami csak saját magával van elfoglalva – mondta Sebők Miklós, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, akivel az eheti G7 Podcastban az amerikai választások eredményeit értékeltük.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Sebők szerint Trump klasszikus republikánus politikát vitt, de elmozdult a kizárólag üzleti érdekeket szem előtt tartó hagyományos republikánus gazdaságpolitikától, sőt már korábban sem képviselte teljes mértékben azt. A kampány során több kérdésben is szembehelyezkedett a piaci felfogással, például a krónikus betegek egészségbiztosításával kapcsolatban, vagy a gyógyszergyártókkal szembeni fellépésben és a gyógyszerek árának csökkentésében.

"Mindenhol megnézte, hogy mi az, amivel a saját szavazótáborában népszerű lehet, és ebből próbált valami egyveleget összeállítani. Ezzel akár a demokraták hagyományos szavazótáborából is maga mellé tudott állítani választókat"

– mondta erről.

Ha márciusban, a járvány előtt lett volna a választás, akkor a gazdaság dübörgése miatt Sebők szerint Trump simán nyert volna. A demokraták súlyos félreértése volt, hogy a választók elsősorban nem az alapján szavaznak, hogy milyen a bőrszínük, hanem az alapján, hogy az adott gazdasági helyzetben jól járnak-e. Számos közvélemény-kutatás pedig megerősítette, hogy sokan úgy érezték, hogy jobban élnek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.