2020. december 17., csütörtök

120 MILLIÁRD FORINTOT ELKÖLTÖTTEK, KÉT IRODAHÁZ ÉS EGY KONYHA MÁR MEGÉPÜLT A PAKS2-PROJEKTBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.12.17.


Orbán Viktor 2014-ben állapodott meg arról Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy két új blokkal bővül a paksi atomerőmű – a beruházást az orosz állam tulajdonában lévő Roszatom végzi, és Oroszországtól veszünk fel rá hitelt. Az orosz kölcsönt elkezdtük lehívni és törleszteni, a beruházáshoz kapcsolódó projektekért pedig két állami cég is felel, amelyek már több tízmilliárd forintot elköltöttek kormányközeli vállalkozásoknál.


Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek 2007-ben kezdett új atomerőművi blokkok építéséről gondolkodni. Az Országgyűlés 2009-ben hozzájárult a paksi atomerőmű területén új blokkok építésének előkészítéséhez. Az MVM nekiállt az előkészítésnek: tájékoztató kampányba kezdett, és 2012-ben létrejött az új erőműhöz kapcsolódó munkákra a Paks II. Zrt. nevet viselő állami cég.

Orosz beruházás drága orosz hitelből

Két évvel később, 2014 elején Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírták az új blokkok építésére vonatkozó szerződést. A dokumentum értelmében az orosz állami tulajdonban lévő Roszatom fogja megépíteni a Paks 2 atomerőművet, és az orosz állam a 12,5 milliárd euró (360-as árfolyammal 4.500 milliárd forint) összköltségű projektre 10 milliárd euró hitelt biztosít Magyarországnak. A hitel kamata a megvalósítási szakaszban 3,95 százalék, utána pedig 4,5 – 4,95 százalék, ami kifejezetten magasnak mondható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.