2020. december 23., szerda

7 KÉRDÉS ÉS VÁLASZ A KORONAVÍRUS-VAKCINÁKRÓL

24.HU
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2020.12.23.


Emily Oster,
a Brown Egyetem közgazdász professzora a koronavírus-járvány elején létrehozta a COVID-Explained csoportot, ami kutatókból és diákokból áll, és a feladata az, hogy közérthetően elmagyarázza a vírussal és az intézkedésekkel kapcsolatban a miérteket. Legfrissebb bejegyzésükben most a vakcinákat veszik sorra.

Kérdés: a vakcina rekordidő alatt készült el, máskor évtizedek kellenek, most meg alig egy év alatt kifejlesztették, ráadásul egy addig ismeretlen vírusra. Nem veszélyes ez?

Válasz: az egyszerű válasz az, hogy nem, a kicsit bonyolultabb az, hogy nem különösebben. A vakcinafejlesztésnél a második és harmadik klinikai fázist vonják ilyenkor össze, és rövidebb az utánkövetés. Az azonban, hogy milyen súlyos mellékhatásokat okozhat egy ilyen szer, már az elején kiderül, a későbbiekben már csak a gyakori és enyhébb mellékhatásokat figyelik meg. A gyorsaságot a biotechnológia bámulatos fejlődése teszi lehetővé, illetve különleges helyzetekben a protokoll megváltoztatására, az úgynevezett biztonsági idő lerövidítésére is van mód. A vakcinafejlesztés egyébként más helyzetekben általában azért lassabb, mert nincs benne ennyi pénz, ráadásul a szakértőknek már korábbi vakcinakutatási módszerekre lehetett építeni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.