2020. december 23., szerda

AMI MOST MÉG SZÉLSŐSÉGESNEK SZÁMÍT, TÍZ ÉVEN BELÜL KORMÁNYPOLITIKA LESZ

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2020.12.23.


Átfogó tanulmányt publikált a Political Capital a parlamenten kívüli meghatározó szélsőjobboldali politikai szervezetekről, mozgalmakról, melyben a szcéna meghatározó személyiségei is megosztják véleményüket arról, szerintük melyek a legfontosabb sorskérdések, és hogyan értékelik a Fidesz radikalizálódását.


Miután az utóbbi években a Fidesz rájött, kevés olyan szélsőséges politikai téma van, amit ne vállalhatna be, és baloldali elődjeinél sokkal könnyebben kordában tudja tartani az igazán kemény radikálisokat, ezért manapság kevésbé vannak szem előtt a „hagyományos” szélsőjobboldali szervezetek. A Political Capital kutatóintézet (PC) azonban már több mint egy évtizede folyamatosan monitorozza az igen képlékeny radikális jobboldali szcénát, és a 2017-es áttekintés (pdf) után a Heinrich Böll Alapítvánnyal együttműködve 2020. december elején újabb nagyszabású kutatást publikált. Ennek értékét növeli, hogy a szokásos elemzői alapanyagba (nyilvános megszólalások, médiaelemzések stb.) Budaházy Eddától Tyirityán Zsoltig számos interjút is sikerült belegyúrni – a dagasztás azonban túl jól sikerült, mert az amúgy is terjedelmes tanulmányban jó húsz oldalt kapott két, a fő témához csak lazán kapcsolódó kutatás is a Trianon-emlékév jobboldali médiamegjelenítéséről, illetve a 2020-ban bevezetett új Nemzeti alaptanterv radikalizációmegelőzési képességéről.

És talán a három az egyben-nek köszönhető a tanulmány alcíme, „A magyar (szélső)jobb 100 évvel Trianon után”, ami talán túlságosan provokatívan köti a nemzeti traumához a szélsőjobboldalt, miközben annak eszméi, irányzatai, konteós gondolkodásmódja bőven 1918 előttre nyúlik vissza...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.