2020. december 17., csütörtök

„ANNYIRA KONZERVATÍVAK A MAGYAR OLVASÓK” - EGY CIVIL SZERVEZET A GYEREKKÖNYVEK CSODÁLATOS VILÁGÁN KERESZTÜL PRÓBÁL EZEN VÁLTOZTATNI.

MAGYAR NARANCS
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2020.12.17.


Példátlan összefogás valósult meg a gyermek- és ifjúsági könyvkiadók között, idén karácsonykor együtt segítik a szülőket abban, hogy értékes könyvek kerülhessenek a fa alá. Mindezt egy civil szervezet, a HUBBY hozta tető alá. Céljaikról, terveikről, zsűritagokról, no meg a konzervatív és a bátor gyerekkönyvekről is beszélgettünk Szekeres Nikoletta szerkesztő-kritikussal, a szervezet elnökével.


Magyar Narancs: A HUBBY az IBBY (International Board on Books for Young People) nevű nemzetközi civil szervezet magyar tagszervezete. Mi a főbb tevékenysége?


Szekeres Nikoletta: A tevékenységünk elég sokféle, így a működésünk motorjai is azok. Mi rendezzük például a Libri támogatásával (a nyerteseknek így tudunk pénzdíjat adni, illetve egy nagy reklámkampánnyal támogatják meg a shortlistes és nyertes könyveket) az Év Gyerekkönyve Díj eseményt, ami igen izgalmas szakmai megmérettetés, főleg annak tükrében, hogy a gyermek- és ifjúsági irodalom nincs elkényeztetve díjak tekintetében. Mint minden civil szervezetnek, vannak olyan programjaink is, ahol önkéntesként vagy pályázatok útján dolgozunk. Kortárs irodalmat, szakértői órákat viszünk iskolákba, az elmúlt öt évben határon túli, illetve hátrányos helyzetű településeken is elég sokat jártunk. Utóbbi programunk tapasztalatai el is indították egy komplex program tervét, amely önkéntes alapon működne, és hátrányos helyzetű iskolákkal konzultálva alakítanánk ki látogatásainkat. Hogy mi működteti a HUBBY-t? Egy kis adag őrület, mert hát leginkább a lelkesedésünk. Az, hogy szeretjük ezt csinálni, hiszünk a civil munkában. Jelen pillanatban állami támogatást nem kapunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.