2020. december 17., csütörtök

BRÜSSZEL MEGÁLLÍTANÁ A BALKÁNON NYOMULÓ MAGYAR MÉDIABEFEKTETŐKET

24.HU
Szerző: 24.hu
2020.12.17.


A költségvetési vita után egy új front nyílhat Brüsszellel, mivel az EU friss tervei szerint meg akarják fékezni a Balkánon nyomuló magyar médiabefektetőket. A magyarbarát szlovén jobboldali kormány ugyan meglehetősen ingatag, ám ha kibírja a következő választásig, akkor egy 1 milliárd eurós beruházásba egy Mészáros Lőrinchez közeli céget is bevonhatnak. Még valószínűbb, hogy a magyar állam társul be a projektbe.


Orbán Viktor példáját követve a kormányzó jobboldali SDS megpróbálja a szlovén társadalmat illiberálissá változtatni – mondta az Európai Parlamentben Irena Joveva liberális képviselő, az LMS nevű szlovén ellenzéki párt delegáltja. Az EP plenáris ülésén a napirendi pontnak már a címe is beszédes volt: Magyar beavatkozás a szlovén és az észak-macedón médiába. A strasbourgi vitát a legnagyobb szlovén ellenzéki párt, a szociáldemokraták (SD) elnöke, Tanja Fajon kezdeményezte.

Fajont októberben választották a baloldali párt élére. Az SD tagja a KUL nevű ellenzéki szövetségnek, amelynek célja az illiberális állam kiépítésének megakadályozása. A politikus 4 millió eurónyi magyar médiapénz sorsát firtatta:

hogyan került ez az összeg néhány magyar cégtől előbb Szlovéniába, a jelenlegi kormánypárt, az SDS pártmédiájához, majd (részben) Észak-Macedóniába?

A 2017 óta zajló magyar médiabefektetéseket a 24.hu-n is rendszeresen követtük: mindkét országban az Orbán-kormány helyi szövetségeseit támogató médiumok kapták a pénzt – 2018-at a magyar kavarás évének is minősítettük a Balkánon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.