2020. december 22., kedd

KÖKÉNY MIHÁLY: NINCS INFORMÁCIÓ ARRÓL, HOGY A BRIT VÍRUS SÚLYOSABB MEGBETEGEDÉST OKOZNA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.12.21.


Miután Angliában a koronavírus új, az eddig ismertnél 70 százalékkal fertőzőbb változata jelent meg, Londonban és Délkelet-Angliában december 20-ától a legszigorúbb korlátozásokat léptették életbe egészen december 30-ig. Azért, hogy az új koronavírus-törzs behurcolását megakadályozzák a kontinensre, egyre több ország kormánya tiltja meg a szigetországból érkező gépek fogadását. A magyar kormány friss döntése szerint Magyarországra sem engednek be repülőket az Egyesült Királyságból. Kökény Mihály, volt egészségügyi minisztertől azt kérdeztük, mennyire veszélyes ez az új brit vírus. Szerinte szerencsére azon túl, hogy jóval fertőzőképesebb, egyelőre más információ nincs róla.


A volt egészségügyi miniszter elmondta, egyelőre nagyon kevés az információ az új mutánsvírusról. A szaksajtóban megtalálható cikkek alapján, a tulajdonságait tekintve az eddig ismerttől abban különbözik, hogy a terjedése és a fertőzőképessége sokkal nagyobb. Olyan információ azonban nincs, hogy más, vagy súlyosabb megbetegedést okozhat, vagy, hogy a hatására megnőne a halálozás mértéke. Sőt, olyan tudásunk sincs, hogy ez a vírus befolyásolná a védőoltás hatékonyságát, vagy, hogy új védőoltás kellene vele szemben. Szerencsére, azon túl, hogy fertőzőképesebb, más ellenőrzött információ nincs róla.

Kökény Mihály szerint nem igaz, hogy a mutánsvírus már szeptemberben megjelent Angliában, azt mondja, annyiféle dologról lehetett már hallani, beszéltek már más mutánsvírusokról is, de ilyen összeesküvés elméletek mindig vannak. Azt azonban nem gondolja, hogy egy olyan országban mint Anglia, ahol nem egy autokratikus rezsim uralkodik, ilyesmit titokban tartottak volna, vagy titokban lehetett volna tartani. A volt miniszter szerint már a járvány kitörésével kapcsolatban is sok mindent lehetett olvasni, ám végül ezek egyike sem igazolódott. Ezzel kapcsolatban egy többé-kevésbé meg is erősített információ van, az, hogy a Kínai Népköztársaságból az első jelentések késve érték el az Egészségügyi Világszervezetet (WHO)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.