2020. december 14., hétfő

KONCZ ZSUZSA: MA IS CSAK JELBESZÉD AZ ÉLETÜNK

JELEN
Szerző: LÁNG ZSUZSA
2020.12.13.



KONCERTNEK INDULT, DE – SORSZÁM SZERINT A 42. – ÚJABB ALBUMA SZÜLETETT MEG KONCZ ZSUZSÁNAK A JÁRVÁNY MIATT, AKIVEL A LEMEZ MEGJELENÉSE KAPCSÁN BESZÉLGETTÜNK A DRASZTIKUSAN MEGVÁLTOZOTT VILÁGRÓL, A SZABADSÁG ÉS A REMÉNY FELADHATATLANSÁGÁRÓL, ÉS ARRÓL, HOGY MIÉRT AKTUÁLISAK A KÖZÖNSÉGNEK SZÁNT ZENEHALLGATÁSI INSTRUKCIÓK IMMÁR ÖT ÉVTIZED ÓTA.

Koncertek helyetti kényszermegoldás az új lemez, egyebek között a nagy, október 24-re tervezett, végül elmaradt Aréna koncert pótléka, vagy ahogy korábban mondta: ha már nem énekelhet, legalább jusson el a hangja minél több emberhez?

Talán inkább ez az utóbbi, illetve azok számára szánt kárpótlás, akik jöttek volna, és igényük lett volna a személyes találkozásra. Ennek, persze, sok köze van a koncerthez is, mert amikor elindult a munka, nem tudtuk még, hogy lemezbe fordul az elmaradt koncert. Mindenestre én annak idején, amikor még nyoma sem volt a járványnak, megkérdeztem Bródy Jánost, hogy lévén ez egy ünnepi esemény, október 24-én, a forradalomra való emlékezésnek a másnapján, nem lenne-e kedve írni nekem egy dalt, amit elénekelnék, aztán majd meglátjuk, mi lesz a dalnak a sorsa. És mivel erre hajlandónak mutatkozott, meg is csinálta, elküldtem Závodi Gábornak, mint zenei producernek, hogy hallgassa meg ő is, és majd együtt megcsináljuk a stúdióban, de váratlanul belendült a munka, mondhatnám úgy, hogy szárnyakat kapott. Gábor is írt rögtön egy másik, új dalt, aminek az lett a címe, hogy Filmszakadás.Nagyjából ekkor kezdődött a vírus első hulláma, kisvártatva karanténba kerültünk, és az éppen folyó koncertturném félbe szakadt. A Filmszakadás hallatán nekem az egész helyzet, mármint a dal helyzetfelvázolása és az életünk alakulása nagyon hasonlított arra, amit akkor átéltünk, és azóta is élünk, merthogy nincs vége. Úgy szakadt a fejünkre, mint a gyanútlan mozinézőre adott esetben egy filmszakadás, de azt kell mondanom, hogy ez a szakadás egy kicsit az egész életünkre igaz. Általában az ember azt hiszi, hogy minden rendben van, de a következő pillanaban már azzal szembesül, hogy a világon semmi sincs rendben. Ez a dal annyira jól sikerült, hogy azt mondtuk, ezt mindenképpen megcsináljuk, ha másképp nem, az interneten majd nyilvánosságra hozzuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.