2020. december 5., szombat

KORONAVÍRUS: VALAMI NAGYON BŰZLIK A MEGYEI ADATOK KÖRÜL

PORTFOLIO
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2020.12.05.


Egyértelműen hibás adatokat közölt ma a koronavírus-fertőzöttek megyénkénti számáról az operatív törzs, ugyanis minden megyében csökkent a fertőzöttek kumulált száma, ami nem lehetséges. Van azonban, ami ennél a hibánál is sokkal bizarrabb és megmagyarázhatatlanabb az adatokban.

UPDATE: kora délután javították az adatokat, de továbbra sincs magyarázat az érdekes hibára:

Három furcsaságot fedeztünk fel a szombaton közzétett adatokban, nézzük őket:

  1. Minden egyes megyében csökkent a fertőzöttek száma tegnaphoz képest, ami elvileg nem lehetséges (ha csak nem egy statisztikai hibáról, vagy egy korábbi hiba korrekciójáról van szó), hiszen a fertőzöttek száma mindig egy kumulált adat, amely egészen márciusig visszamenőleg mutatja a pozitív tesztet produkálók számát. Ehhez képest péntek óta Budapesten például 496-tal csökkent a fertőzöttek száma, a megyék és a főváros összege pedig 3475 fős csökkenést mutat 24 óra alatt.
  2. A koronavirus.gov.hu-n megjelent hivatalos közlemény és a szintén itt közzétett térkép felirata alapján Magyarországon eddig 243 581 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor a megyék és a főváros térképen szereplő adatának összege 234 581, vagyis a két szám nem egyezik.
  3. A statisztika természete alapján egyértelműen a 243 581 fő tűnik a helyes adatnak (hiszen nőnie kellett a számnak tegnaphoz képest), az olvasó azonban felfigyelhetett arra, hogy ez a két szám éppen két számjegy felcserélésével egymást adja ki.

NEHEZEN MAGYARÁZHATÓ, HOGY PONT ÚGY TÉVEDTEK AZ ADATKÖZLŐK, HOGY A HIVATALOSAN KÖZÖLT SZÁM ÉS A 20 ADAT ÖSSZEGÉBŐL ADÓDÓ SZÁM ÉPPEN KÉT SZÁMJEGY FELCSERÉLÉSÉVEL KÖVETKEZZEN EGYMÁSBÓL.

Nem szeretünk összesesküvés-elméleteket gyártani, de olyan ez, mintha valaki szándékosan úgy állapította volna meg a friss megyei adatokat, hogy azok összege mindenképpen kiadja az országos adatot, csak éppen ez utóbbiban véletlenül felcserélt két számjegyet a megyei adatok meghatározása előtt...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.